Učitelj

644 Учитељ

Ако морал једнога човека. пада, онда он губи поверење и ауторитет, ако искреност и праведност нису највиши принцип законодавца, онда грађани постају неповерљиви, огорчени и бор» бени. Ако се дужност толеранције заборавља, онда се помућује јаван мир издајом и добра воља народа се слама неправедним гоњењима. Ако се љубав према раду смањује, онда расте број нерадника и продуктивност се у истој мери смањује. Онда почиње лов за почастима и добро плаћеним звањима, а похлепност за материјалним добитима и често непоштена конкуренција избијају све оштрије.

Ма како да је жалосно констатовати ово зло, ипак се мора истаћи одлучан захтев, да се о томе даде више рачуна, да се уложи велики напор 'за савлађивањем овога зла и да се наша деца и ученици одврате од опасности, која угрожава њихову будућност.

У ствари ми смемо само оно угушивати, што можемо нечим другим накнадити. Садање тешкоће моралног васпитања долазе баш отуда, што се још није могло довољно заменити оним, што је порушило моћ ствари. Не можемо се више ослањати на религиозан закон, на једну неприродну религију, већ се позивамо на природу, реалност, на здрв разум. Сад живимо под слободним небом, јер је зграда религијске традиције, која је наше очеве и дедове примала под своје окриље, једним делом порушена. Док не будемо подигли нову зграду, која одговара начелима новога духа и савременим захтевима друштва, можемо тражити прибежишта највише по провизорним шаторима. Налазимо се у сличном положају радника, који изненађени у наглим преокретом у начину производње и новим техничким средствима, стоје збуњени, запањени неко време, па тек постепено морају прилагођавати своје способности и знања, која захтева извршени преокрет. Морамо најзад бити свесни улоге, коју нам намеће садашњост.

И кад немамо тог традиционалног религијског веровања, које је олакшавало васпитни задатак наших претходника, онда морамо покушати да створимо веру у идеал, веру у напредак. И кад будемо испуњени овом вером, онда ћемо употребити све оно, што имамо у срцу и души да проникнемо _ тајну успеха у моралном васпитању наше деце и наших ученика.

Али да би моралне истине продрле у душу ученика, морају оне да долазе из душе његове, а не да буду диктиране нашим су · хим хладним разумом.