Učitelj

Светски значај педагошког рада Ј. А. Коменског 759

ИСТОРИЈА ВАСПИТАЊА И НАСТАВЕ

Светски значај педагошког рада Ј. А. Коменског

„На добру ствар има право сваки“, написао је пре три стотине година Ј. У. Апдтеае Коменском. А таква добра ствар, на коју имамо право сви, јесте несумњиво и педагошки рад Коменскога, већ и зато, што добро постаје у толико већеи

лепше, у колико је општије, шире, како каже Коменски.

Зато: смо, бар ми Чехословаци заиста захвални париском секретаријату Међународне федерације учитељских удружења, што је у програм овогодишњег конгреса унео и тему о «светском значају Коменсковог педагошког рада“).

Штета само, што је време од 20 минута, колико је одређено за овај говор тако несразмерно мало према величини задатка, особитости и важности овога скупа.

Ако треба да говорим о светском значају Коменсковог педагошког рада, морам бар ппрћсће проговорити о његовом пансофистичком и иренистичком раду, а тиме и о његовом политичком и социолошком раду. То значи имати на уму око 60 Коменскових списа, или бар половину његових литерарних завештања. А то се не може избећи, јер су педагошка дела Коменског квинт _ есенција свих Коменскових идеја, како каже професор Каднер, или како каже талијански комениолог Орестано (1906): „Коменски теолог, свештеник, поли"тичар, пансофист, у пракси је на крају крајева ипак само педагог“. Мислим, да не може схватити Коменског педагога онај, који га не схвата као философа — пансофиста, који је хтео обухватити све и уредити за све, јер од доброг реда, од панхармоније зависи све; за кога задатак философије нису биле "граспре о речима, већ истраживање истине, потпуне и свеопште, у циљу да се нашем духу пружи хармоничан мир у свету «ствари. Неће схватити Коменског педагога онај, који га не схвата и као теолога, теозофа и ирениста, за кога задатак ре„лигије нису распре о верским догмама, већ уливање и развијање поштовања и активне љубави према добру уопште и према највишему — према Богу нарочито, са циљем, да би човек за своју савест стекао мир с Богом. Неће схватити Комен«ског педагога онај, који га не схвата истовремено и као полити"чара и социолога.

#) Ову своју тему г. Ј. Крумпхолц, педагошки радник из Прага, чистао је на седници Међународног ЈИ конгреса у Прагу, 22 априла 1930 год. Ур.