Učitelj

Упознавање карактера деце и младежи 99

Намеће нам се питање, што треба учинити и како поступити да се отстране ове мане карактера код малога А. Одмах морамо нагласити да је у оваком случају могуће нешто учинити само сарадњом дома и школе. Требамо упознати ученикова оца са свим манама његова детета и заједнички их искоренити. Дете има дара за цртање, сиромашно је и не може купити боја, па их краде од својих саученика. Школа треба да му даде прилику да задовољи свом нагону за цртањем, па неће красти. Тим ћемо отстранити једну од највећих мана малога А. Уједно ће нестати једног повода свађању и тучњави између њега и његових другова.

Ученик В

полази исто Ш разр. вежбаонице, стар 9 г. 8 м., има живе родитеље, отац му је мали трговац, а има више браће и сестара. Телесно је доста слабо развијен, има увек неку жуту боју лица.

Већина деце истога разреда наводи да је В добар ученик (50%), да се пристојно влада (25%), да се не свађа (21 ф), да радо дарује друговима: оловке, држала, брисала, бележнице итд. (38 % ), да се не туче (18 %), да слуша родитеље (11 %), да не псује и да не говори просто (7%), да је поштен итд.

Од лоших страна наводе деца само две, да се потукао (82%) и да се посвађао (32 %).

За пример наводимо један дечји опис:

„В је добар ученик — најбољи ученик. Он је добар дечко и сваког пољећа (семестра) (добије)“) веома добар. В је поштен дечко и није никада просто диванио и учи добро. Кад му ко што рече да учини, он послуша. Он је са мном добар, али смо се једном посвадили и онда смо се за час помирили. В није још никада грдо одговарао. Или да је он кога дражио, никада тога није било. Да би он када кому оца или матер клео, није никад откад га познам. Или да је он када се тукао или да га је кога тукао, није бомс још. Кад би га тко када што заискао па да му није дао, он је свакоме одмах дао. Кад га ко што замоли или да му што посуди, он није никада рекао да му не да". ;

Разредни учитељ каже за малога В:

„Као ученик савестан, тачан, бистар и уредан. Под упливом кућног васпитања особито пази на своју вањштину (одевање и држање). У том претерује и радо се „цифра“ (собом редовно носи огледалце и чешаљ). Радо истиче своју индивидуалност између других. Карактеристичан је за њега потпис

#) У загради наводимо речи које су деца испустила и које су нужне за разумевање онога што су написала. Износимо опис онакав какав је дете дало, само смо поправили ортографске грешке.

1