Učitelj

Холандска омладина 221

организације заузеле опозициони став против овог система, с обзиром на потребу експерименталних студија. Академско студирање је доиста скупо и због тога и није сваком приступачно. За биро, за банку довољно је у осталом већином апсолвирање више тргов. грађ. школе, која се наравно може много раније свршити, те на тај начин омогућује оснивање сопственог дома у много ранијем доба. Ова идеја је омиљена | често сасвим младим људима.

Лектира холандске омладине је изванредно многострука и различита према образовању и социјалном миље-у. Ма да буршеви запајају се пре свега пустоловинама, јуначким подвизима, дакле детективским авантурама и ратним епосима, они с вишим образовањем читају озбиљније ствари. Девојкама су необично симпатични Лујза Алкот и Селма Лагерлеф, а пре свега Толстој и Достојевски.

Нагон за општим образовањем је врло велики, и у свакој већој општини постојеће јавне читаонице и библиотеке из5 лазе овом нагону у великој мери у сусрет.

Тамо где је и статистика вођена констатовано је, да (поред романа) и техничке књиге имају многе чиотаце, затим књиге грађев. архитектуре, приручне и научне књиге 0 повртарству, воденим инсталацијама, механици, парним машинама, електротехници и т. сл. Јавне читаонице приступачне су омладини од 16 год. старости. За млађе постоје нарочите дечје читаонице, које су стално пуне.

Већу и много важнију улогу у животу холандске омладине игра спорт, и то пре свега бициклистички спорт. Изузев Копенхагена (данске престонице) нигде се у свету процентуално не може видети већи број бициклиста но у Холандији. Нарочито је у Хагу овај спорт узео велике димензије. На саобраћајним раскрсницама градским виде се читави улични каравани бициклиста, тако да се често мора чекати по неколико минути, док се улица не ослободи за пролаз. Точком се возе све друштвене класе, и богато и сирото, младо и старо. Главнокомандујући холандске армије за време светског рата ишао је свакодневно у канцеларију врховне команде точком. Чак су и калуђерице на точку, наравно у њиховим дугим хаљинама.

Студенткиња је на универзитетима много, пре свега на ; природно-научним факултетима. На своме послу оне су веома

о солидне и темељне, и студирањем природе оне се уче да цене природну лепоту.

Једно право опште народно задовољство, у коме наравно и пре свега учествује омладина, јесте шличугање. Снег и лед су у Холандији ретка појава и већином краткотрајни. Али, кад је већ лед ту, онда је све стављено у покрет. И велико и мало, и старо и младо, богато и сирото жури на клизалиште. Школе