Učitelj

Нове књиге и листови 515

Колаборација дома и школе диктована је и моралним васпитањем детета. Дете је у породици много природније, много више своје него што је у. школи, и поред наставника. Само у породици оно показује главне одлике свога карактера. У њој се његова активност изражава у свој разноликости, његове склоности. његове навике и др. Рђаве навике и рђаве склоности код детета

могу се само заједничком сарадњом искорењивати и лечити.

Како ова књига обухвата сву делатност учитељеву у школи и ван ње, то је топло препоручујемо читаоцима, верујући да ће им у њихову раду одлично послужити.

Тих. Н. Костић

В) Нове књиге и листови

Кино и училиште од професора Р. Мајстера, у преводу Д-р Т. Иванова, Софија.

Као 12 књига (год. П) Енциклопедије васпитања изашла је књига са горњим натписом. Улога кина у настави и васпитању има свој значај. И кад се чита ова књига која о томе говори има се несумњиве користи. Први одељак говори о улози кина у школи, О његовој задаћи и могућности да се педагошки искористи. У другом се чланку говори (Едуард Голијас) о филму и основној школи. У трећем делу (Лудвик Батиста) говори се о уводу у дидактику кина.

Све могућности су расправљене и ко би желео да се више с том темом позабави могао би набавити ову лепо написану књижицу, која би му дала упуство да упозна и друга дела у овој области. Цена је књизи 15 лева. -

2оКо га дгатса (Жоко у иностранству), издање Књижарнице удружења пољскога учитељства. Варшава 1930 год,

Ова књига има задатак да упозна децу са великом идејом међусобне зависности народа. -

То је занимљива прича о животу једнога малог мајмуна, москота, кога је један дечко довео на међународни скуп и он се ту потпуно изменио и под утицајем разних мишљења и говора одржаних на скупу напушта своје раније идеје и усваја нове које су у складу са узвишеном идејом међусобног споразума.

5Која гада, од Салиха Љубунчића, професора В. педагошке школе у Загребу. 1930 г. Цена књизи 20 динара.

Често се пише о новинама у педагогици али вечито само теоријски и увек магловито, нејасно и неодређено тако, да се