Učitelj

Нове књиге и листови 118,

стима васпитача“ и часопис то предавање доноси. У њему се највише говори о поштовању дечје индивидуалности и умешности васпитачевој. Само тако створиће се основ нове васпитне зграде на принципима слободе и саморадње.

У овом броју наставља се она рубрика „Некада се говорило“ и ми је због интересантности преводимо:.

Некада се говорило...

.. Да су деца сурова према животињама. Међутим она су према њима веома нежна и дубоко осећају неправду, које им ми чинимо. Ко има нежније срце од деце2! Ко им даје више од нас самих примере суровости и несхватања потреба, који се речима не могу изразити!

... Да су деца јогунаста... Међутим она су послушна и толерантна, подносе трпељиво наше несавесности и чудне обиааје без икаквог поштовања њихове личности. Само после дугог огорчења, покушавају да се бране плакањем.

... Да су егоисти и незахвални... Напротив дају све своје срце и све што имају онима, који им поклањају мало интереса, пажње и нежности, и приљубљују се тим личностима са таквим сентиментом, који се годинама не губи.

.. Да је дете букач... Да ли сте присуствовали који пут „лекцијама ћутања“ у нашим школама» Дете воли и посматра тишину са правим савршенством. М кад ради, производи све оне покрете, који не кваре ред. Неки пут у учионици има и по педесеторо деце, која су толико мирна, да се чује чак и куцање часовника“. · - ;

У чланку „Победоносно дете“ Лубијенски истиче важност система Монтесори од дечјег рођења па кроз све фазе његовог живота. -

Напослетку је чланак „Деца и романи“ у коме се психолошки посматра дечја литература и њен утицај на дечју душу.

"И ова друга свеска пријатно је и марљиво уређена.

Радиша М. Стефановић

В) Нове књиге и листови

скојзка гафопса, 7а пснеске, отадапзке ! пјипа зпепе «које. Марззао Матјап Маткоуас, пазјамик гиспога тада. Таотеђ, 1981 софпе. . у :

Изашла је из штампе књига под горњим насловом од г. Марјана Марковца, у издању Југословенског накладног ДЕ „Обнова“ у Загребу. Књига је препоручена од Главног просветног савета, а одлуком господина Министра просвете одобрена.