Učitelj

714 Учитељ

као уџбеник за учитељске, грађанске и њима сличне школе. Исто тако препоручена је и одобрена и за набаву школским и

учитељским књижницама. Г. Марковац је наш повнати школ-.

ски радник како за наставу ручнога рада тако и за радну наставу уопште. Његова ова књига која има две свеске: једну за учитељске школе, а другу за грађанске, основана је на дугогодишњем искуству, градиво је у њој систематски распоређено и написана лаким стилом. Уз то још је илустрована ради веће јасности, што све чини да ће њоме настава ручнога рада у школи бити знатно олакшана. Цена је за учитеље и учитељске приправнике 30 дин. а за ученике грађанских и њима сличних школа 25 дин. Наруџбине извршује ЈиргочоуепеКко пакјадпо р. р. »Ођпота«, Ластеђ.

Вођ практичног пчелара, од Крсте Пчеларевића — Мрљуше. Ручна књига за почетнике и пчеларе. Издавачка књижарница Геце Кона, Београд, 1931 г. Цена 40 динара.

Да би се пчеларство што боље искористило, оно мора бити разумно. У разумном пчеларству главну улогу игра: познавање пчелиног живота, њене природе, њених навика и њених потреба. За разумно пчеларство је потребно имати рационално упутство. Нема веће несреће за пчеларење него кад одгајивач пчела, нарочито почетник, добије рђаво упутство. Г. Крста Пчеларевић, као дугогодишњи радник на пчеларству и на литератури све гране, знајући за велику вредност доброг упутства за пчеларство, израдио је ову књигу „Вођ практичног пчеларства“ и са лепим објашњењима и сликама пружио је нашим пчеларима. Налазимо да учитељи могу скренути пажњу пчеларима на ову књигу и препоручити им је.

Соколијада, збирка соколских песама за декламовање ради подизања соколског витешког духа, од Д-р Војислава В. Рашића. Београд, 1930 г. Цена 20 дин.

__ Ова књига г. Д-р Рашића је једна ванредно лепо технички опремљена збирка великог броја његових песама, пуних полета и одушевљења. У многим песмама се узноси љубав према Њ. В. Краљу и Соколском Старешини Њ. В. Престолонаследнику Петру. У свима песмама провејава соколски дух на нашој државној идеји. Све је посвећено соколству и соколима нашим. Књига има 240 страна и украшена је врло успелим сликама из соколства и витештва. Подесна је за гајење соколског духа у наше омладине. Наручује.се код писца: Београд, Краљице Наталије 14. ·

Српске народне приче, из збирке народних приповједака Новице Шаулића. Београд, 1981. Издање Књижарнице · Геце Кона. Цена 30 динара.

о про