Učitelj

Нове књиге и листови 715

Г. Шаулић је ове приповетке прикупио у Херцеговини и Црној Гори „главној ризници народног блага у песмама и предању, снази изражаја, лепоти и богатству језика“, које суи Вуку пре 110 година, кад је он прикупљао народне приповетке, такође биле најдубљи и најбујнији извор, нарочито Херцеговина. Приче у овој књизи су израз како народне забаве и разоноде, тако и филозофије и слике његове. Постале су у средини без великих брига и потреба, у којој живи снажна машта, сујеверје, патријархално одржавање традиција, човечност и строг морал.

Прикупљене приче су занимљиве и лепе како за одрасле тако и за децу. У њима је чист народни језик херцеговачког наречја којег се. човек не може сит наслушати. Књига има вредности и за језичну наставу у школама. Зато је препоручујемо за школске и учитељске књижнице.

Шта је схватање света и животар од Живојина Цветковића, професора. Београд, 1931 г. Цена 5 дин.

У књизи се излажу друштвени и психолошки корени схватања света уопште, а не проблеми и садржаји религијских, политичких, друштвено-економских и других схватања света и живота, с којима се иначе често сретамо у животу и литератури. Расправља се дакле гледиште на свет, и то на један научан али лак и приступачан начин за сваког читаоца. Књига се добија код писца.

Ргозуећп бикуаг га одгазје першзтепе. Затајеуо, 1931. 17дапје Птиуа ртозуеје. Сепа 1.50 Фа. )

„Просвета“, српско просветно и културно друштво у Сарајеву, бави се по своме задатку просвећивањем народа и у ту сврху издало је скоро за одрасле неписмене Буквар ћирилицом, а сада је издало такав Буквар и латиницом. У борби противу неписмености у нашем народу Сарајевска „Просвета“ је учинила много. Разаслала је 200 хиљада својих буквара учитељима течајева за неписмене у грађанству и у војсци. Искуство наставника који помоћу овог буквара раде у течајевима за неписмене потврђује, да је то један од најподеснијих букварева за ову сврху. Стога га препоручујемо свима наставницима течајева за одрасле неписмене. Књига је препоручена од стране г. Министра просвете, а цена му је сасвим незнатна 1.50 дин.

Ргозџеја, ојагЏо Роујегешуа ОЈО Бјшапа, ха отаалттапје ргозуефлеса деја ибнејеа 1п 50је таед патодота.

Учитељство Дравске бановине, које је увек било најважнији сарадник у сваком просветном раду свога краја, већ три

године издаје часопис „Просвету“, гласило за организовање