Učitelj

716 Учитељ

просветног рада учитељства и школе у народу. У овој школској години изашла су четири броја овога часописа. Сарадници „Прдевете“ су истакнути јавни радници како из редова учи“ теља, тако и из других струка. Лист доноси радове од значаја за народно просвећивање. Сем тога доноси преглед народног просвећивања код нас и на страни, објашњава званична нарећења о раду на народном просвећивању и прикупља статистичке податке о просветном раду учитеља.

Учитељству Дравске бановине даје „Просвета“ најбоље упутство за рад на народном просвећивању. Добро би било ако би и учитељство осталих бановина на овај начин приступило организовању просветног рада учитељства и школе у народу.

Југословенске народне новине, лист за народно просвећивање. Власник и уредник Д-р Марко Крстић, директор Мушке учитељске школе у Београду.

Г. Д-р Марко Крстић, директор Мушке учитељске школе у Београду, покренуо је издавање листа „Југословенске народне новине“. Задатак листа је народно просвећивање. Према том задатку предвиђа се за лист градиво из свих духовних и материјалних области које интересују наш народ. Поред стручно и популарно писаних чланака из природних наука, васнитања, пољопривреде, хигијене, задругарства итд. лист ће доносити ствари и из лепе књижевности и специјални додатак за децу „„Југословенске дечје новине“. Цена листу је 40 динара годишње. Ђаци и војници добијају попуст 25%. Добили смо број за април тг., и према његовој опреми и садржини закључујемо да ће лист одговорити задатку народног просвећивања. Зато. га препоручујемо. Наруџбине се шаљу уредништву, Београд, Булевар ослобођења 10.

Вуј. Петковић

ХРОНИКА

Нови чиновнички закон. — На предлог господина Министра правде а по саслушању господина Претседника Министарског савета, Њ. В. Краљ потписао је 31 марта тг. Закон о чиновницима (чиновнички закон), који је обнародован у 78 броју „Службених новина“ од 1 априла 1931 год.

После уједињења све до 1923 године положај чиновника у нашој држави није био једнообразан и по истом систему, већ је свака покрајина имала посебне чиновничке законе. То је био разлог, да се доношење једног новог чиновничког закона, који би претстављао један систем за регу-