Učitelj

Хроника 116

лисање свих државних чиновника, сматрало као једна од најкрупнијих потреба државних. И из тих разлога је постао чиновнички закон од 1923 године.

Али одмах после увођења овог новог закона опазило се да чиновничко питање њиме није било у потпуности решено. Уз то је дошло, да су из њега изузете специјалним законима многе струке, тако да је он остао да важи још само за учитеље и неке друге струке. Све је то био разлог да се приступи изради опет једног новог чиновничког закона и тако се дошло до новог чиновничког закона од 1 априла 1931 године.

Нови чиновнички закон уводи јединство у решењу чиновничког питања. По њему, за напредовање свих чиновника, постоји једна скала од 10 група, и чиновник са мањим школовањем почиње од ниже групе, па напредује до извесне више групе; чиновник са вишим школовањем почиње од извесне више групе у скали и у напредовању иде даље од чиновника са мањим школовањем, док је стари закон делио чиновнике на три категорије. Овим, а и тиме што нови закон важи 3а све чиновнике, он ствара јединство међу чиновницима, што је са психолошког и моралног гледишта важна ствар. |

Иако и код нас као и у целом свету, влада привредна криза, која је у неким државама налагала чак и смањење чиновничких плата, чиновничке плате код нас, по новом чиновничком закону регулисане су на тај начин, да се не губи из вида ни штедња нити да се смање плате; напротив, плате су нешто и повећане нарочито млађем чиновништву које је било слабо плаћено.

Нови чиновнички закон уводи пензиони фонд за породичне пензије. То је једна врло значајна и корисна одредба. По старом закону, женска деца уживала су породичну пензију само до свог пунолетства. Нови закон увођењем пензионог фонда за породичне пензије обезбеђује женској деци породичну пензију све до њихове удаје. Према ранијем закону, чиновници и службеници, који би се оженили као пензионисани и добили децу, нису остављали својим породицама пензију. По новом закону и њихове породице имају право на пензију.

Још нови чиновнички закон говори и о удруживању државних службеника. Удруживања-се допуштају, али да су по струкама и то посебно (не удружење свих чиновника, већ удружење учитеља, професора, судија итд.) и да се протежу на целу земљу, а не да су покрајинског или верског карактера.

Нови чиновнички закон важи и за учитеље у свему, сем неких одредаба које не важе из овог већ из специјалног