Učitelj

Рад у 1 разреду 131

Иако се у укупној настави предмети не опажају као нешто оделито, ипак и ту сваки наставни предет мора да има своје место и да га заузме кад за њега наиђе згодан моменат. У старијим је разредима теже постићи укупну наставу, док у укупној настави | разреда лако долазе до појаве за рад сви наставни предмети који су и званичим наставним планом прописани.

У раду по укупној настави почиње се једним предметом. Не мора то бити увек истим предметом и истим редом. али обично се почиње Лочешном стварном наставом. Остали наставни предмети узимају наставно градиво из ње и у њој се крећу.

За рад по укупној настави потребно је да наставник обрати пажњу и на остала начела која прописује педагогика, као што су: начело дечјег интереса у настави, начело доживљавања, начело природности у настави и начело рада.

Начело дечјег интереса у настави захтева, да се настава управља према дечјим интересима. Наставни предмет и његов садржај нису циљ наставе већ средство, а дечји интереси и њихово задовољење и душевно богаћење су циљ наставе. Ово начело допушта деци да увек могу питати наставника о свему ономе што их интересује а односи се на наставу и школски живот. Дечјим питањима јавља се и расте интерес за рад.

Начело доживљавања захтева, да почетак сваке наставе у 1 разреду треба да буде неки ученички доживљај. Деца могу стицати доживљаје на разним местима: у школском дворишту, у пољу, у шуми, на потоку, на ливади, у трговини, радионици, на тргу итд. Треба их упућивати и још боље изводити онамо где ће доживети оно што ће нам служити као основа за рад.

И начело природности у настави захтева да се настава изводи према дечјим интересима. По овом начелу настава у 1 разреду треба да тече слично дечјем животу у родитељској кући с том разликом, што настава има свој циљ који се мора постићи.

Начело рада у настави захтева саморадњу ученичку и радну наставу тј. да ученици долазе до знања радом, да раде у настави, да стварају. Ми заступамо гледиште по коме се рад у настави сматра као принцип, а не као засебан предмет.

Ова излагања, која обележавају захтеве новог покрета на пољу методике, као и други захтеви нове педагогике, моћи ће се уочити и на ниже изложеном примеру школскога рада у 1 разреду основне школе, које се држи у почетку школске године (трећечетврте недеље). Овај се примерак даје као образац који се може усвојити за рад, али исто тако и као основа према којој се могу радити друга слободна предавања. Како ће наставник радити у својој школи зависи од његове личности управљајући се према захтевима педагошким и методским.