Učitelj

182 Е Вуј. Петковић

Ток рада Стварна област: воће, трг у јесен.

Наставна средства: воће као очигледно средство, слика трга.

Почетна стварна настава

Дан пре овога предавања извести ученике на трг, ради посматрања како је трг уређен, шта се тамо доноси, шта се ради. Ако је ружно време да се деца не могу извести на трг или ако је трг за децу одвећ далеко, онда се каже неколицини ученика, чије су куће ближе тргу, да они отидну на трг и да разгледају чега тамо има и шта се тамо ради. Ако је и то немогућно или ако у месту нема трга онда се наставник помаже каквом добром зидном сликом трга, из серије слика за очигледну наставу, каквих свака школа треба да има.

Другог дана после екскурзије до трга, предузима се на часу разговор о посматраном. Наставник пита: Шта сте видели јуче на тргу» — „Видели смо јабуке, крушке, шљиве, орахе, грожђе“. Ево ја сам донео једну котарицу. Извади, Милане, све што јеу котарици и именуј! Милан вади и именује: јабуке, крушке, шљиве, ораси, грожђе“. — Какве су јабуке» — А крушке» — Шљиверг Какви су орасиг — Какво је грожђе. — Како се то све скупа зове о чему смо разговарали» — „Зове се воће“. — Где расте воћер — „На дрвећу“. — Како се зове дрво на којем рађа воћер — „Зове се воћка.“ — А на чему рађа грожђе» — „На лози“. Како се зове место где расте много воћака заједно — Зове се воћњак.“ — А где рађа грожће»г — „Виноград.“ — Ко од вас има воћњакр — А виноградг — Како изгледа воћњак» — А виноград» —

Како се још друкчије зове род на воћкиг — „Плод“.“ Шта имају плодови» — „Петељку, љуску, месо, сок, срце, коштицу.“ — Шта може да се једе од плода» — Шта се не сме јести» — Зашто се не сме јести коштица» — А чему служи онаг — „Кад се посади у земљу из ње никне млада воћка“.

Шта ради мајка са воћемр — „Прави пекмез, компот, слатко.“ — Од ког се воћа прави пекмезг — А компотрг — А слатког Ко је гледао како мајка кува тог

Шта раде деца са воћем“ — „Једу га, а са орасима се још и играју“.

Који људи долазе на тргр „Сељаци, грађани, људи, жене, деца“. — Зашто долазе — Неки да продају, а неки да купују што им треба“. — Како се зову они који продају» — „Продавци“. — А који купују — „Купци.“ — Шта раде продавциг — „Продају, мере, броје.“ — Шта се чује на тргу» — „Продавци хвале своју робу, неки виче; добро грожђе, други: слатке крушке, трећи: добри ораси“.

Кад треба јести воће» — Шта се ради са воћем пре но што се једер — „Неко се ољушти, неко се опере“. — Зашто се то ради»