Učitelj

138 Е. Власак

Како јесен има своје лепоте то не треба пропустити прилику, а не искористити јесењску лепоту природе за развијање естетичког укуса који у васпитању игра важну улогу.

Користимо се сваком приликом, јер изгубљено ненакнадиво је.

ПЕДАГОШКО-ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД

Пети конгрес Међународне федерације учитељских удружења у Штокхолму

Летошња скупштина делегата Међународне федерације учи. тељских удружења одржана је од 13 до 17 августа у Штокхолму, у великој дворани шведскога парламента, пред којим су се лепршале, истакнуте у два реда, заставе свих држава заступљених на конгресу. Географска удаљеност Штокхолма, а донекле економска криза, која притискује целу Европу, учинила је, да су делегације учитељских удружења биле летос малобројније, тако да је број учесника летошњега конгреса био мањи од броја учесника, који су посетили прошлогодишњи конгрес у Прагу. Тако, није била заступљена Југославија, ни Маџарска, Естонија, Бугарска и романска организација швајцарска; немачка делегација била је летос само двочлана. Сам Штокхолм је за конгрес врло пријатна средина, повећана још срдачном пажњом и гостопримством, указаним делегатима од стране шведског учитељског удружења, као и занимљивим екскурзијама и предавањима, приређеним уз конгрес тако, да су једине непријатне околности биле рђаво време, усред августа и шведска скупоћа, која је с обзиром на друге валуте била осетна.

Конгресу је претседавао као обично претседник берлинскога Учитељског удружења кол. Волф, који не само да врло умешно и тактично отправља ову дужност, већ је у исто доба био за цело време конгреса ревносан и предусретљив преводилац свих договора са француског на немачки и обратно, што је био задатак толико исто заморан колико и поштовања вредан. Зато је потпуно заслужио кол. Волф, захвалност, коју су му сви учесници изјавили при завршетку конгреса. Референти о главним питањима на конгресу били су оба неуморна секретара Федерације колеге Дима и Лапиер из Париза. Првога дана скупштине било је приређено поздравно вече на коме су делегати изнели поздравне изјаве чинећи у заједничкој целини јавну манифестацију за мир, слично ономе како је било у Прагу. Удружење штокхолмских учитеља приредило је леп музички програм вечера. Врло занимљиво предавање на француском о школи и миру дали су то вече управ. Н. збдетрегоћ, посл, С. Тапаћасеп и министар АКе Нојибасћ. Занимљивост ових предавања лежала је