Učitelj

152 Домаћа књижевност

учешћа да посматра. За све време ја нисам скидао свој поглед са те девојчице: то слабо, кржљаво дете које се иза кулиса само по себи, не хајући ни за шта друго, потпуно пренело у туђе извођење, показујући најфиније осећање за сваки тон и сваки покрет, учинило ми се као узорак правилнога, педагошки једино оправданог уметничког васпитања које је у целом овом приређивању тако успешно дошло до израза.

Моје је уживање било ипак помућено, јер нисам могао да избегнем сећање на наше дечје „балете“ и дечја извођења из Сирано-а де Бержерака, Тротенције, Мадам Сан Жен, Мадам Бетерфлај итд. Да ли је потребно после овога да се поново враћам на тор — Протест који се увек јавља у мени при посматрању „сјајних“ резултата таквога рада не за децу и њихово васпитање већ за одрасле и њихово уживање и који сам у свом ранијем чланку обележио речима „живи грамофони“ — тај протест морао би бити разумљив и сваком другом који би био у прилици да посматра ове две супротне врсте дечјег приређивања. Баш због тога ја сам и био опширнији у описивању овога скромнога а тако необично лепога „завршног певања“ деце из вежбаонице

бечког Педагошког института. Др. Вој. Р. Младеновић

СЕМ ЛСД ОТАДА ЕВЕ ОВА КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

А) Домаћа књижевност

Мп ап Земе: О тади 5 о тадтата, Веоотад 1931. Тадап је тада пе је М. Којатса. Сепа, 20 41. —

Вад ада, зупеде п зуефи, па, пеђи 1 па еп. Кад је Бо пајрге тошка, 1 јегећ, аб је розђао Б]асовоу 1 басодаћ ла Соуебалаћђуо. Кадото је афуотепа. сјуштаса. | КиЊита. Кад је ртаЏас боуекоу од пјесоуа, зђуогепја, 1 розтапка, Уа Воги Кпегетса, тад је тлофуа, Воси. Розо је тад јако уадал та, ко штто рофталје ботебапофуа, #0 је ортаудало о је и пајпомјје утете 1лотадепа патобћа паџка о тад, и Којој зе оп обтадије за тазлић олеф а БаојобКос, екопотаког, раћојобКог, редао ког, ебсКког, зостојобког, Шозогвког, тећпојоЗког: 4. Х0ог: у Ке мало тада џ сСоуебјој хаједттаћ, Сезј 51 педаупо озпоуан п Ртаси патосњи иафапоуц а ртопбатапје |идзКоо тада, ћ. 77. Мазат кори акадетји тада. 11 паз зе п поје утете рокјалја 5уе (о уеба, радпја, ртопбахал ји тада. О (оте зуедов) ! готпја Кпјдса, Која, је 17 рега. једог ћетле јпос тпајса редасовје, раћојовјје, ТЛозоћје 1 Кпј еупози. Џ пјој зе тазртау ја. росјау по о ЈјаидаКот тади, пи ппа 1 з!талјса, о тада а тауој рмтоф, Као 1 о ЖМуобојзкот тади Кој зе озттуа, па таи к ша.

| 4