Učitelj

Вештине у америчким осн. школама 538

претставља оно, што се назива »Шиата опз«. Тема овог цртања се обавезно тражи и узима из читања, прича из природне историје, разговора са наставником и увек у вези са годишњим временима или већим празницима (Божић, Ускрс итд.). У појединим — већим делом првим, почетничким случајевима, илустрације саставља цео разред, под надзором и са упутствима наставниковим.

| У цртању из природе, сва пажња обраћа се на облик, материјал, боје и положај цртаног предмета. Предмети се, махом, узимају велики, изразитих црта и контура, рељефни и обавезно такви, који имају непосредну везу са инересом, кругом дечјих претстава и појмова, као и животом њиховим.

После овог цртања долази састављање шара и скица или планова, као сложенији рад, који повећава и дечји умор, но који се, благодарећи поступности и правилној подели рада, доцније олакшава самим интересом.

Овај део цртања познат је под именом »Чезјопета«. Творци моде назване »дечјопегз«, кројачи у великим кројачким салонима — такође се зову »Чезјопетв«. Али, у најширем смислу те речи: »ЋО »дезјоп« значи, изабрати укусан и згодан материјал, створити од њега нешто природно , једноставно и лепо, и поставити га тамо, где ће својим положајем створити хармонију, естетичност. То чини и главни принцип цртања ове врсте, познатог под горњим именом. Циљ овог цртања је: развити код ученика моћ тачног посматрања и критичке сразмерности у посматрању и оцени своје околине. Почињући малим и најпростијим шарама, а завршити тиме, да умемо тапетирати и украсити своју собу, украсити себе све је то у широком значењу »дечрп«. Стога је заблуда негирати васпитну вредност цртања ове врсте а нарочито и стога, што цртање ове врсте претставља собом не вештину, већ уметност, којој би смешно било негирати васпитни значај и васпитну позитивну вредност.

Према овоме, америчка основ. школа истиче вредност цртања као вештину умети и моћи, помоћу илустрација репродуковати своје мисли, утиске, претставе и појмове о спољним предметима, другим речима, као графичко изражавање својих мисли, својих опажања, посматрања и својих доживљаја, стечених путем чулне делатности. Већ овим, Американци су далеко одмакли од застарелог схватања значаја и важности цртања у основној школи, идући, можда, у томе и тако далеко, да излазе из обима задатка његовог. Стога ћемо, ради прегледне илустрације укратко приказати: ток, градиво и задатак цртања у америчкој основној школи, кроз поједине разреде — године трајања школовања.

а) Прва година — разред

У првој години, деца се упознају са шест основних боја дуге. (Наставник прича бајке о дуги). Цртају разнобојним оловкама (примена познававања боја). Сва пажња обраћена зе нанло да деца науче правилно држати хартију (цртанку) и оловку.