Učitelj

584 Милош П. Павловић

У првом полугођу деца цртају (сва заједнички) крупним и грубим потезима плодове, играчке и разне фигуре у покрету. У пролеће се цртају цветови, чауре свилене бубе и т. сл. Ово цртање помаже букварској и уопште елементарној настави.

За илустративну тему узимају се јутарњи разговори, којима се свакодневно посвећују 10—15 минута; приче из живота Вашингтона и Линколна, годишња времена итд. (Овде је пуно сличности са назорима бременског учитеља, познатог практичара Нетјећ-а осћатте тап-а). Осим овога, из правих и кривих линија, деца састављају шаре (оквирски прости орнаменти), којима се украшују џепне марамице, корице на књигама, физит-карте итд. Ритам и покрети илуструју се помоћу тих орнамената (шара). То је основ поменутог »дечоп-а«.

6) Друга година — разред

У другој години деца почињу разликовати просте и сложене боје (ртипату, Бату). Тема цртања је иста, као и у првој години с том разликом, што деца отпочну вежбе у цртању адпатее-ом, употребљујући и више боја и обраћајући већу пажњу на детаље. У илустрацијама се, такође, пази на што тачнију израду и јачи израз.

Исто је то и у »Чечеп-у«. Шаре се састоје из упрошћеног (еопуепопанзед) цртања зверова, птица, домаћих животиња или само линија. Њима се украшују корице књига, кутијице, кућице и друге ствари, које су продукт дечјег труда у радионици ручног рада. |

ву Грећа година — разред

Деца се овде упознају са финијим и поступним ниансама светле и тамне боје (сенчење и истима вежбају на већем листу хартије, а то је припрема за доцније цртање на платну.

У овој се години деце упознају и са понеким правилима цртања. Тако, на пример, да центар нацртаног предмета треба да је увек нешто виши од центра хартије при визирању, што наставник показује следећим начином:

Претходно сам наставник припреми потребну размеру на хартији, према оном предмету, који ће бити цртан на њој. Затим обраћа пажњу на то, шта на предмету, изабратом за модел, саставља центар или, тачније речено, главни део — костур, скелет. Потом им објасни, где треба тај главни део нацртати. Деца, најзад, не знају то правило, нити би до њега сама дошла без наставника и његове чисто инструктивне помоћи. Али, теорија се, већим делом, прелази без изучавања многих и апстрактних правила, јер се лакше усвајају при прктичном извођењу тих правила, а поред тога и посматрањем и уочавањем својих и туђих недостатака у цртању вежбајући се у кориговању цртежа, чиме врло брзо и врло лако долазе до сазнања потребних правила цртања.