Učitelj

610 Мата Ловрак

(Деца у грозници пажње). Бан не може одбранити Сигет! (Деци удара срце све брже и немирније). Никола Зрински се мора затворити у Каштео тврди.

(Наставник овде начини паузу кратку и пита. Да не читам даље2 Деца: Молимо! Молимо!!).

Сулејман покушава, да предобије бана Николу на драговољну предају. Бан се не предаје жив! Сулејман умире. Војска турска не зна за смрт султана. Јаничари најжешће ударише на тврди Каштео сигетски, али узалуд! А кад Зринском остаде само 200 војника и кад му Турци запалише барут, он увиђа, да даље не може остати у отпору. Максимилијан не шаље обећану помоћ, али се зато бан ипак не предаје, већ јури часно у сигурну смрт. Опрашта се дирљиво и потресно од своје храбре и верне четице. Љуби се с њима. ;

„Ход'те, браћо, да се загрлимо“ !

(Ове речи банове изазивају деци сузе на очима).

__ Бан се свечано облачи и отвара врата од Каштела. И кад је рањен, још не престаје сећи Турке. Пушка га уби, погоди га усред чела!

Мртав бане црној земљи паде, Земљи паде, Богу душу даде.

(Наставник је Качић Миошићеву песму прочитао. Дечја лица су бледа. Наставник је исто тако занемио. МИ његов глас је био врло дрхтав. Пауза. Ћутање. Наставник без речи веша на видљивом месту велику и уметничку слику Отона Ивековића, на којој је насликан страшан моменат, кад Никола Зрински на коњу излази у чељусти смрти из тврдог Каштела. Ако нема велике слике, он неколико малих стави на више места. Ђаци се купе око слика и помало се открављују и описују слику. Пустиће их наставник код слика. Настојаће да их пошаље кући после тога).

д) Сутрадан ујутру одмах (наставник ће још увек наћи ђаке и другог дана код слика, нарочито дечаке), разговара наставник < ђацима опширно о догађају, што су га јучер чули, јер је природно, да деца учитељу своје утиске саопште. Наставник ће припазити , да ниједан детаљ не остане неспоменут. У том разговору је учитељ нарочито децу упозорио на ту карактерну црту банову: верност и пожртвовност и на беспримерно јунаштво. Сетићемо се овде и ос талих наших великана, које светла лица споменусмо у тим борбама с Турцима. Признаћемо сви, да је случај Николе Зринског јединствен. Споменуће овде наставник деци, како је и у Грка живео у давно време краљ Леонида, који је слично као Зрински погинуо У једном уском кланцу са својом малом четом бранећи улаз непријатељима у своју домовину. Зато Зринског и називају „новим Леонидом“.

Наставник: Зашто вам, децо, јучер рекох, да су се Турци намерили на тврд орах! (Деца: Много је Турака погинуло). Да знате децо, после битке код Сигета почиње турска сила све више и више