Učitelj

Историјска настава у основној школи 609

ништа не ради!) Али старац Сулејман није такав! Он спреми шесту голему војску на Угарску. Ваљда је желео да још освоји велики град Беч, па да онда умре! (Сигурно! Сигурно!) Било је баш у дивном месецу мају 1566 године! Диже се турска војска а на челу Јој сам султан и велики везир Мехмед Соколовић! (Соколовић! Опет наше презиме! Па то је био Југословен, којег су потурчили!) Куда је та војска путовала» (Деца: Опет удри уз Мораву, па опет плени и ништи оне крајеве!) Покажите на карти Осијек! Ето ту пређе турска војска Драву. Било је 90.000 људи и 300. топова. (Деца се чуде и жаморе. Чује се: А наше село имаде само 2000 људи!) Турска војска креће од Осијека у западни део Барање према утврђеном граду Сигету. (Деца га налазе на карти и гласно га саопштавају: Ха! Сад знамо! Чули смо већ! Ја сам читао! итд.) Заповедник тог утврђеног града био је хрватски великаш Никола Шубић Зрински. (Деца: Чули смо за њега! Чули смо! Само се сада не сећам, како је даље било!) Ко је хрватског великаша поставио да брани мађарски град (Цар у Бечу). Зашто није заповедник Немац или Мађарг (Зна цар, да мора тамо бити јунак, да не да Турцима даље). Никола Зрински се надао турској навали. Он је снабдео град Сигет храном и оружјем, а онда окупи око себе малу, али храбру војску, у којој је било највише Хрвата, а и нешто Мађара. Имао је само 2.500 војника! (Деца: Ху!! А Турци 90.000!!) Децо! Никола Зрински и није мислио, да сачува град с тако мало војника! Он је хтео, да само забави султана око Сигета, док му не стигне помоћ од краља Максимилијана, једна већа војска. (Деца: А, тако да!) Само, ако не буде обећање лудом радовање! (Деца: Могло би бити! Неће бити никаково чудо!).

У овом даљем делу ђаци све мање упадају. Њих „хвата“ догађај у своје канџе. Они живе интензивним унутрашњим животом. Занемили су. Наставник чита или говори напамет, што је још боље. Чита драматски песму Андрије Качића Миошића о битци код Сигета. Песма се састоји из четири дела. Наставник на горњи разговор почиње читати само два ретка првог дела:

Оде војска до Сигета града,

А пред њоме царе Сулејмане. И одмах даље наставља други део:

Гледао је Зриновићу бане

Пак је својој војсци бесједио:

„Послушајте мила браћо моја!

„Ево на нас турска сила дође,

„А пред њоме царе Сулејмане.

„Спомен'те се, дје јесте Хрвати;

„Сваки удри на десет Турака,

„Сам Зриновић хоће на двадесет“. (Деца очекују озбиљне часове. У разреду је гробна тишина и дубока озбиљност). Битка је почела. Турци освајају стари Сигет!

Учитељ 39