Učitelj

Испитивање вида код ученика и избор занимања 677

Коју децу треба упутити очном лекару. — Укратко речено, мислимо да родитељи треба да упуте очном лекару:

1) Свако дете које, на даљини од 5 м. не може да чита и једним и другим оком бар слова до црвене линије на таблици вида.

2) Свако дете које не чита лако, и једним и другим оком, на даљини од 30 см. ситна слова на таблици за процењивање јачине вида изблиза.

3) Свако дете које брка боје.

4) Свако дете које има честе главобоље, којима се не може утврдити тачан узрок; ове главобоље често потичу од једне слабости вида назване астигматизам.

Деца која немају правилан вид треба да носе наочаре од свог раног доба од 6 или 7 године. — Дете, код кога опазимо ма какву неправилност у виду, треба одмах водити очном лекару. За тај случај ми дајемо родитељима савет да не одоцне са овим одласком. У колико то буде пре, у толико је боље.

Били смо веома изненађени кад смо видели у Швајцарској, Немачкој, Енглеској и земљама на северу Европе много већи број младе деце која носе наочаре но код нас. Ово опажање не доказује да у овим земљама има више деце са рђавим видом но код нас. То значи, мислимо, да у овим земљама, више воде рачуна о деци, код које се појави неправилност у виду.

Без употребе наочара неправилан вид слаби све више. — Ми дозвољавамо себи, да обратимо пажњу родитеља на чињеницу, да се детету које има слаб или неправилан вид а не носи наочаре, замарају очи и да ће се његова слабост појачавати у толико брже у колико је млађе.

Обавештења треба тражити од очног лекара. — Кад родитељи буду одвели дете очном лекару, ми им препоручујемо да питају лекара:

1, да ли дете треба да носи наочаре,

2, да ли треба да их стално носи,

3, да ли их треба носити само за гледање у даљину.

Најзад замолити га да најпотпуније објасни случајеве, кад дете треба да употребљава наочаре.

Дете треба наместити у разреду тако да може видети оно што се пише на табли. — Родитељи оне деце која имају извесну неправилност вида треба да се обавесте, да ли су у разреду добила ближе седиште с којег ће видети шта се на табли пише. Ако неко јако кратковидо дете, које носи наочаре, седи далеко од табле, требаће му да употребљава јаке појачавајуће наочаре, које му могу замарати очи, кад пише у своје прибелешке.

Кратковидост дечка може се само делимице поправљати. У том случају и поред наочара дете ће једва видети шта се пише на табли; и зато ће бити добро дати му место у првом реду у разреду, а ако је потребно још и ближе.