Učitelj

678 , Ф. Мовзен

Испитивање вида деце која носе наочаре. — Веома је препоручљиво да се вид оне деце која носе наочаре испитује сваке или бар сваке друге године, да би се дознало, да ли се побољшава, остаје на истој мери или се погоршава.

Треба се строго придржавати лекарских упутстава. — Ми дозвољавамо себи да захтевамо од родитеља, да се строго придржавају упутстава очног лекара. Дете, из неког будаластог обзира, неће понекад да носи наочаре. Ако се разбије стакло, бежи се од трошка. Родитељи не треба да забораве, да је ношење наочара једино средство, да се слабост вида њихове деце поправи или да се не погорша.

Испитивање вида пре ступања за шегрта

Испитивање вида још је важније за занате него за школу. — Испитивање вида за школски рад једна је ствар; испитивање вида за занате нешто је друго. Мако је прво испитивање важно, друго је, по нашем мишљењу, још много потребније. За учење у школи довољно је, да дете види све што наставник пише на табли и да се не замара читајући то и пишући. У том случају, чак ако дете има једно око изгубљено или сасвим осредње, а другим може да ради без сувишног замора све послове, који се од њега траже, не треба се због тога узнемиравати.

Сасвим је друга ствар, кад се тиче каквог заната.

Опасност којој се излаже дрводеља који види само једним оком. — Лако ће се разумети опасност, којој се излаже на пр. један дрводеља на високим скелама, који види само једним оком, у случају да се нађе у опасном положају, кад се налази високо на једној подигнутој скели, да улети прашина или инсект у његово здраво око.

Аутомобилски шофер који не види ноћу. — Неко може имати изврстан вид дању, а осредњи или рђав у замраченим местима. Може се разумети необазривост да се повери управљање брзог воза, лађе, аутомобила, једном лицу које има осредњи или рђав вид ноћу. Ми знамо случај једног шофера на аутомобилу који је променио свој занат, пошто је разбио свој ауто о брану на једном прелазу пута, коју због рђавог вида ноћу није могао да опази благовремено.

Један млади ковач постаје слеп. — Ми познајемо више случајева младих људи наше вароши, који су тешко препатили због недовољне најосновније обазривости у тренутку избора свог заната. Навешћемо само један. Један дечак од 16 година био је за-. послен као надничар у једној великој грађевинској стругари у нашој вароши. Његов газда му рече једног дана: „Ти си срчан, ти си јак, ти си озбиљан, требало би да изучиш један занат. Хоћеш ли да те поставим у ковачницу»“ — После 3 године, овај младић беше постао радник. Једног дана кујући једна варница