Učitelj

Испитивање вида код ученика и избор занимања 679

гвожђа упаде му у око. Од тог тренутка овај сиромашак је слеп. Другим оком, које по спољнем изгледу беше нормално, није ништа видео. Ни господар, ни наставник, ни родитељи, па чак ни сам дечак, нису били то приметили.

Један продавац нових ствари који брка боје. — Били смо лично сведоци приликом саветовања за избор позива једном детету, које је желело да постане продавац нових свилених тканина, а које је бркало црвену и зелену боју.

Неколико заната за које треба снажан вид. — Дете може имати довољан вид да ради без замора своје ђачке задатке, али недовољан да свршава по 8 часова дневно, у току неколико година, један врло ситан рад, који тражи дугу и сталну пажњу. Извесни занати захтевају врло снажан вид, на пр. граверски, часовничарски итд.

Испитивање оштрине вида за гледање издаљине и изблиза није довољно за процењивање, да ли вид одговара овим условима. У случајевима у којима је снажан вид безусловно потребан неминовно треба тражити мишљење очног лекара.

Почетници који имају једно око врло слабо. — Извесни радови који захтевају веома велику тачност не могу се задовољити с тиме да дете има једно око добро а друго осредње; случај треба изнети очном лекару. Родитељи ће разумети а и само дете, да кад неко има само једно око здраво, да и најосновнија обазривост налаже, да га не треба замарати преко мере. Напуштање једног заната после 3—4 године учења, због претераног замарања вида, значи пропаст. Ми познајемо много сличних случајева, које нећемо наводити да не би одужили излагање.

Ширина поља вида. — Неопходно је потребно, да они чија се занимања врше на опасним местима имају широко поље вида.

Ширина видног поља може се лако утврдити на овај начин: детету се нареди да посматра један предмет постављен тачно према њему на отстојању 1.50 или 2 м. Затим стојећи иза детета и стављајући кажипрст у висину дечјег ока и отприлике 30 см. удесно од његовог десног образа, почнемо полагано и стално покретати прст унапред. Дете треба да каже чим опази да се прст покреће. Оно дете које има нормално поље вида десног ока, треба да опази прст отприлике на 90 степена удесно од линије његовог погледа, док је посматрало предмет пред собом.

Тако се исто ради и са левим оком.

Целокупна ширина видног поља треба да износи отприлике 180 степена, а то значи да дете гледајући тачно пред собом, треба да опажа покрет на линији која се пружа десно и лево у продужењу од оба његова ока.