Učitelj

682 Т. Михаиловић

дове и по коме би школске учионице требало претворити у радио: нице појединих заната.

У неким основним школама могу се запазити, између других, и ови ђачки ручни радови: корпа с цвећем (од папира), оплетене боце, кутије, рамови, сточићи, оклагије, тацне итд.. Овим ручним радовима не може се потпуно одрећи васпитна вредност, али је она минимална, без смишљеног правца и основних педагошких ралога. У млађим разредима неки од ових или сличних ствари могле би се педагошки и оправдати као израђени објекти из градива стварне наставе, али у старијим разредима, грешка је радити такве примерке, који никаквих веза немају са градивом осталих наставних предмета. Јер ма да је основано признати ручни рад као засебан наставни предмет, он својим продуктима, апсолутно не сме бити изолован од осталих наставних предмета, већ се мора изводити из ових. Његова је вредност толика, да се он мора поставити као гравитационо средиште наставе и довести у везу са свима осталим предметима.

Кад је ово најглавнији принцип за одређивање посла при ручном раду, зашто ученици не би израђивали предмете, који су у непосредној вези са историјом, земљописом, рачуном, природописом и градивом осталих предмета — На пример: у вези са предавањем о старој домовини, о животу и ратовању старих Словена, ученици би на часу радили од пластелина, иловаче, картона и другог материјала - Карпатске Горе са пространом негдашњом старом постојбином; радили би у минијатури кућу старих Словена; нешто од алата, од домаћих ствари и ратничких справа: жрвањ, стрелу, копље, штит и друге. По чланку: „Свађа“, ученици ће радити речно корито, брвно и козе на њему; а сплав по чланку истог имена. Из географске наставе може се такође радити велики број објеката као н. пр.: тунел, клисура, пећина, вртача, понорница, планина, рудник, залив, карсно поље итд..

Од простог материјала (картона и дашчица), могу се израдити све метарске мере, часовник бројеви; из природописа: производња дрвеног угља, пећ за жарење руде и др..

Поред ових ручних радова, којима би се расветлили поједини појмови и за њих везала извесна знања ручним радовима се могу претставити извесне идеје и читави догађаји или њихови главни моменти из наставног градива осталих предмета. Овде спада градиво из историје и читанке, одакле се могу многе приче, песме и друга излагања конкретизовати пластелином, иловачом, картоном, трском, рафијом, сламом и другим материјалом. |

При оваквим ручним радовима духовни и телесни органи ученика су активни, а тим путем ми неосетно са ручног рада као предмета, који врши чисто васпитни утицај, прелазимо на принцип радне наставе на свима предметима. А оспособљење и умешност наставника за овај начин рада, са најмањим трудом, могућан је потпуно.