Učitelj

Нове књиге и листови 637

Избор како једних тако и других извршен је врло лепо. Књига је рађена са тенденциом за нашу омладину уопште, а нарочито за школску омладину. Све су песме симпатична израда како у мелодији тако и у хармонији. Има песама и шаљивих и занимљивих за децу као Магарац и фрула, Жабе и друге. Збирка је тако удешена, да ни један наставник не треба да остане без ње ако жели леп избор песама за свој рад у школи. Добија се у свима књижарама.

Филип П. Тошовећ: Физичко васпитање кроз нови век. Издавачка књижарница Томе Јовановића и Вујића, Београд, 19383 г. Цена 5 дин.

Налазимо се у времену кад се физичком васпитању народне омладине све више обраћа пажња у циљу здравља и општег напретка. Уколико је овај покрет јачи утолико упоредо са његовим развитком расте и литература потребна за обавештавање о њему и остваривање његових начела. Једна таква књижица из области физичког васпитања јесте и наведени рад Филипа П. Тошовића, учитеља у Београду и писца разних упутстава и предавања из области гимнастике и дечјих игара. У њој г. Тошовић на један сасвим леп начин и лепим стилом излаже какво је било гледање на физичко васпитање најпознатијих филозофа и педагога новога века и како се дошло до данашњег несумњиво најсавршенијег соколског система физичког васпитања. Препоручујемо овај г. Тошовићев рад наставницима као и за школске књижнице.

Станлеј Џевнс: Логика, превео с енглеског Милутин Лапчевић. Издање Књижарнице Геце Кона, Београд, 19833.

Ова књига садржи на 135 страна 27 одељака који обрађују сва питања којима се логика као наука бави. У њој је теорија изведена из свакидашњих проблема мишљења, општи појмови се заснивају на најобичнијем и најтипичнијем искуству. На тај начин ова књига свакоме осигурава додир с општим знањима о мишљењу, којима се тежи при умном усавршавању. У животу се непрестано праве разне комбинације за излаз из разних тешкоћа или за остваривање разних проблема. Камбинације ове на разне начине проверавају се и једне се усвајају а друге се одбацују. Како се оне праве, по себи се разуме да се то не може научити ни из какве књиге, већ то зависи од вичности и довитљивости самога лица. Али ипак, много ће више постићи у томе онај ко се при стварању тих комбинација буде придржавао извесног реда и општих правила. Овај ред и општа правила пружа логика и на тој основи је ова Логика и израђена. Изражавање у књизи је јасно и осваја вољу за боље разумевање предмета.

Мала дечја библиотека: Свеши пламен, приповетка од Селме Лагерлеф, са 11 слика. Према оцени Гл. просветног савета, г. Министар просвете препоручио је књижице ове библиотете за ученичку литературу, а такође дозволио наставницима да их могу растурати међу своје ученике. Власник и уредник: В. Срнић учитељ,