Učitelj

Учитељски колеџ 465

Ако би се овом броју слушалаца додало 2242 слушаоца са екстрамуралних курсева Тичерс колеџа, 107 слушалаца са Университетске екстензије Факултета за практичне вештине и 5000 нематрикулисаних слушалаца са Летње школе, скочио би онда број свих слушалаца на невероватну висину.

Пред овим чињеницама о Тичерс колеџу при Колумбија университету депласиране су све оне тврдње да педагогика није наука, да она није призната на университету, и да се није издигла на степен осталих наука. Депласиране су и прве речи нашега педагога Др. Првоша Сланкаменца, професора педагогике на скопљанском Филозофском факултету, у расправи његовој: „Педагогика на университету“, које гласе: „Педагогика нема још своје место на университету. Она није сасвим на равној нози с другим наукама.... Недостаје јој само пуно признање да се може научно организовати на университету као старије университетске науке: н. пр. филозофске, историјске, природне итд.“'')

Тичерс колеџ при Колумбија университету појављује се пред нама као горостасан џин пред којим су малени остали амерички педагошки факултети и институти а још мањи педагошки институти у Европи. Овај је Колеџ огроман лабораторијум где се води брига и о најситнијој и најкрупнијој потреби на пољу научне педагогике и просветнога школског и административног позива. Концентрација свеукупног педагошког рада, карактеристика је овога института. У тој концентрацији и централизацији свеукупног задатка њезиног, оличен је демократизован дух америчке педагогике, школе и народа. Порушене су у Америци све барикаде између појединих педагошких позива. Основна школа ушла јеу јелан ред са средњом и високом школом, академске части приступачне су школским људима свију категорија школских. Основна школа, учитељи основне школе, не сматрају се у Америци за претставнике простога народа; средње и високе школе, професор стручне и високих школа, не сматрају се онде за претставнике више класе народне, већ обратно: сви они служе целокупном народу америчком.

Све је у Европи друкчије. Све је друкчије организовано и у нас. Све су наше школе задахнуте сепаратистичким духом, Овим духом задахнути су и сви заводи који образују наставнике за разне школе. Постоји посебна установа за образовање наставника основних школа; посебна установа за наставнике грађанских, учитељских, трговачких, пољопривредних, техничких, забавиљских, домаћичких школа; посебна установа за наставнике средњих школа, гимназија реалних

1) Др. Првош Сланкаменац, Педагогика на университету, Гласник «скопског научног друштва, књига УП—УШ, Скопље 1920—30 год.; стр. 267.

Учитељ 30