Učitelj

Домаћа књижевносш 637

следње свеске Дебидурове „Историје“, на пример, имају хиљаду шест стотина страна. Треба човек да има необично стрпљење, велику веру у своје знање, непоколебљиву љубав према раду и науци, па да се подухвати превођења оваких томова.

До сада су преведена и издата ова дела: 1) „Енглески парламентаризам“ од Сидниа Лоа, с предговором г. Слободана Јовановића, професора Београдског Уоиверзитета: 9) „Влада Сједињених Америчких Држава“ од Вудроа Вилсона, с прегововором Р.С. Бекера; 3) „Савремена демократија“ (у три књиге) од Џемса Брајса; 4) „Социологија“ (у две књиге) од Питирима Сорокина; 5) „Дипломатска историја Европе“ (у две књиге) од А. Дебидура; 6) „Преображаји јавног права“ од Леона Дигиа, с предговором г. Томе Живановића, професора Универзитета.

Свих десет књига до сада изданих и преведених показују да „Библиотека јавног права“ нема никакве пропагандистичке смерове: она не жели да шири идеје једне школе или једног система већ да објективно изнесе садашње стање друштвених наука. Добар књижевни језик, којим су књиге превођене, и укусна техничка опрема, у којој су издане, само повећавају вредност лепих и значајних едиција „Библиотеке јавног права“.

Дер Д. П.

Јован Радуловић: ућлекса Шантић“ — Књижевна студија. Актор 1984. цена»

О десетогодишњици смрти песника Шантића, не баш тако видно и сјајно обележене (ван Мостара) попут многих мање значајних и вредних, појавила се ова мала књижевна студија Г. Радуловића, не толико да да какав нов, оригиналнији, књижевни суд о Шантићу, колико да нас потсети на једну прерану и трагичну смрт, на једно велико и стваралачко доба и на велике људе из малих средина и касаба.

Г. Радуловић је врло добро урадио што је уз чисто литерарне реминисценције о Шантићу дао и мемоарске податке и илустрације из Мостара Шантићевог и пред Шантићевог доба. Без овога Шантићево књижевно дело не може се схватити и правилно оценити. И колико је књижевно Шантићево дело велико само по себи, оно је још рељефније и пуније, кад се посматра у светлости средине и људи, који су способни да буде и потстичу латентне снаге и таленте, па да ти таленти касније изразе не само личне квалитете и вредности, већ и менталитет и културно-национална стремљења целог једног поколења, времена и средине. Радуловић