Učitelj

638 Нове књиге и лисшови

је дао ту синтезу посматрања и несумњиво је успео. М ми не сумњамо више да је Шантић собом и својим делом дао целог себе и своје доба. У нашој садашњици лутања и „тражења“ нових вредности на згаришту старих; у времену без садржине и оријентације; у плими многих „помодних песника лишених осећања и здравог разума“ — фигура једнога Шантића и силуете оних уз Шантића и око Шантића значи не само освежење и предах, већ и опомену: да се без песника ранга Шантићевог и без људи Шантићевог доба не покреће и не ствара ништа. ...

Хероизам „младе Босне“ и оних пробуђених са валовите Неретве стваран је и храњен утицајима Шантића и оних распеваних око „Гусала“ и зворе а

Национални романтизам и социјални национализам доба Шантића плоднији је и продуктивнији од свих данашњих „изама“ у литератури и у другим облицима социјалног и на: ционалног живота.

Данашња „млада Југославија“ има много да учи и црпе на бистрим изворима некадање „младе Босне и Херцеговине“.

Са ових разлога поглавито књижица г. Ј. Радуловића, која евоцира светле успомене из велнког старог доба и изражава заслужени појетет и култ према народном песнику Шантићу. заслужује пуну пажњу читалаца „Учитеља“.

Свет. 0. Аврамовић

В) Нове књиге и листови

„Маргедак“, сазорћв 2а редавовии. Сјапш игедишк дг. 5 о типа Сајкомас, игедто!: Јозр Ретапп 1 дг. Чјеуап Ратак.

Хрватски педагошки књижевни збор удружен са Загребачком секцијом Удружења југословенских учитеља почиње поново засебно издавати свој стари педагошки часопис. „Маргедак“. Овај одлични хрватски часопис због материјалних тешкоћа престао је самостално излазити пре три године. Тада се сјединио са часописом „о аогетепа Зоја“ те су заједно излазили под именом „Маргедак : Заугетепа. Зко1а“. Од јануара ове године „Маргедак“ поново излази као самосталан. часопис улазећи тако у своју седамдесет пету годину (основан 18959).

Наш угледни и врло цењени школски радник г, Чајковац у уводној речи пише:

— „Зуак! рокгећ ц идзкот дгизћуц ростје пишсејата сетјанић Циф. Те пишаје ргођђаји зеђ! рш. 17 зада зшија дојаз за тиката ! паропта и зујешја ! јазшја родтисја. Маз!. доћтуаји јазгије ођиКе; ргејазе и одгедепа пасеја.