Učitelj

404 Др. Борислав П. Стевановић

с једне стране, и на решавање разних теориских и практичних проблема помоћу већ утврђених метода, с друге стране. За последњих десетак година рада у овом делу психолошке науке имамо мало нових предложених тестова интелигенције. Имамо више проверавања и усавршавања већ предложених тестова, и више продубљивања критичке анализе. С друге стране, утврђене методе се примењују на све нова и нова поља испитивања.

Од свих тестова или система тестова интелигенције предложених за последњих 40 година у психологији, Бине-Симонова скала је још увек најбољи систем. Најбољи је нарочито за испитивање деце од пет до дванаест година узраста. На већину годишњих узраста који падају у овај размак не могу се применити групни писмени тестови због недовољне писмености деце. Међутим узрасти од пет до дванаест година су врло важни у васпитношколском погледу. У тај размак времена пада почетак и завршетак основношколског и почетак средњошколског васпитања. При крају тог размака већина деце која не одлазе у средњу школу бирају себи позив у животу.

Бине-Симонова скала, у разним својим ревизијама стандардизованим за поједине народе је систем тестова који је у највећој употреби од свих других система усменог и појединачног испитивања. Он је пре свега технички разумљив и лак, тако да га чак и сваки образован лаик, уз подробна упутства за сваки појединачан тест и после извесног вежбања, може употребљавати без великих погрешака. Нарочито сваки наставник га може, без неког великог претходног психолошког знања, лако савладати и корисно примењивати, утолико пре ако уз то има и нешто потребног личног смисла и такта да се бави с децом и ван школске клупе. Сами тестови ће многим лаицима чак изгледати сувише прости и „ненаучни“, јер се „научно“ најчешће везује у очима лаика са нечим што је технички заплетено, апстрактно и неразумљиво; међутим садржина појединих тестова претставља сасвим обична питања на која дете треба да одговара. Али у томе и јесте вредност Бине-Симонове скале. Њени тестови су изишли из психолошке лабораторије, оставили сложену лабораториску апаратуру и приближили се више животу. Научност ових тестова не треба тражити у њиховој садржини већ у начину њихове употребе и, још више, у обради добивених података. О томе како ће се они употребљавати и како се добивени подаци обраБују биће подробно објашњено за сваки тест на странама идућих одељака. Научно испитивати интелигенцију по овој скали значи не мењати услове испитивања и оцењивања, дакле строго поступати по упутима, не отступати од правила.

Примена у области наставе и васпитања

Мерење интелигенције помоћу скале коју. излажемо најкорисније се може применити у области школске наставе и васпитања уопште. Колико би то било корисно кад бисмо поред осталих података који се тичу личности сваког ученика имали забе-