Učitelj

468. Никола Сенић

Какав мора бити делитељ да можемо поделити вишеимени број» | Промени и поново постави задатак! 760 д 50 п:532 =. б П 760 д 50 п :5д 32 кг = Какав је број дељеник, какав је делитељ»2 16050 д : 5.352 тобо вд Ба 2 ==

Постави тај разломак као дес. разломак! Какав је број дељеник, какав је делитељ» Сравни та два задатка дељеник са дељеником, делитељ са делитељем по величини! Који је дељеник већи: а делитељр (једнаки су).

Први задатак да можемо израдити, какав мора бити делитељ» Зашто (Са вишеименим делитељем не можемо делити) У шта се мора променити»

Какав је делитељ у другом поставу2 Чега има 5» А чега 22 Колико је то имена» (два) Какав је дакле делитељ» А какав мора бити2 А хоће ли тај број имати дес. тачку» Како зовемо број који нема дес. тачке» (цео број) Дакле какав треба да је делитељ» Изговори тај број и напиши испод делитеља; (532) Како си променио 5.32 у 5322 Шта су постале јединице, шта десетнине, шта стотнинер Дакле, колико пута су увећане месне вредности делитеља» Какав би количник био да делимо са оваковим делитељемр А шта ћемо урадити да се количник не мења» (Увећати и дељеник десет пута). Подвуци јединицу! Шта ће постати јединица, шта десетнина, шта стотнина» Где ће доћи дес. тачка» Напиши и дељеник увећан десетпута испод дељеника! Какав је сад дељеник, какав је делитељ> Како ћеш сад делити Изради задатак!

Ш Задатак: На новом задатку поновити и утврдити обрађено. ЈУ Правило: Десетичан разломак са десетичним разломком дели се тако, да се дељеник и делитељ увећају онолико пута, колико је потребно да делитељ постане цео број.

М Задаци за самосталан рад.

Тузла. Никола Сенић, учитељ

Реални философ, поред услова индивидуалног васпитања, истиче и социјалне услове образованости и друштвенога живота, што чини специјалну тему социјалне педагогике. Тема социјалне педагогике је однос индивидуалне и социјалне свести или питање како се индивидуална свест развија у односу према колективној свести. “. | | Милош Миловановић