Učitelj

За интелектуално подизање учитељства 249

Допуштајући сваки попуст за ситуацију створену изненадним великим приливом у ниже разреде основне школе, које је дошло у зори реформе, чињеница да је од 3,453.016 ђака — дечака који су ишли у први разред у Британској Индији за време 1922-23 године само 655.101 дошло у ЈУ разред у 1925-26 г., и да је остатак посрнуо или остао да животари у нижим разредима без икаква изгледа да ће постићи макар најнижу писменост, значајно је жалосна. Случај са девојчицама којих је у 1 разреду било 593.878 и 55.794 у ТУ разреду, чак упадљивије показује узалудно трошење новца и напора. За Британску Индију као целину, узимајући дечаке и девојчице заједно, од сваких сто ђака у | разреду 1922-23 год, само је 19 посећивало ЈУ разред 1925/26 год. Просто смо принуђени да закључимо да су покушали последњих неколико година донела много мање стварног напретка у погледу постигнутих циљева за писменост популације у Британској Индији заједно него што глобални збир брогева васпитаника то може да искаже, и да, ако се ови покушаји наставе у истом смислу, дају мало обећања за будућност.“

Напомена за Бурму: „Очевидна несагласност између бројева који су овде изнети за Бурму и мушке писмености изнете у 6 1:38 треба објаснити даљим просвећивањем које сваки млади будиста у Бурми добија у времену које проведе као свештеник,“)

Са енглеског Александар С. УЖиванић

ШКОЛСКА РЕФОРМА

а интелектуално подизање учитељства

— од Милана Првулова —

Ове јесени је често понављана горња лозинка. Поједина среска учитељска већа, секције и на крају учитељски форум у својој декларацији тражи академски образованог учитеља. То ме је навело да напишем овај чланак. Надам се, да ће му следовати још неки са других страна.

1

Пре свега да се позабавимо са слабостима данашњег учитељства. У декларацији се поред осталог вели „...дизање сталешког и службеног морала... дизање угледа сталежа...“ Углед сталежа. Ми смо позвани да себи прибавимо углед и место које нам одговара према важности посла на коме смо. Уколико нам није дато место према значају учитеља за једну друштвену заједницу-државу сами смо криви.

Један многобројан сталеж као наш има многобројних слабих страна. Недовољна организација, недовољно развијена сталешка свест, живот на селу, далеко од центара, далеко од напредних, просветних жаришта, а село свакога који се не отима прегази. Те околности чине да се учитељи интелектуално напусте, замру.