Učitelj

ко сл Оз

Растављење речи ма гласове

ШКОЛСКИ РАД

Вастављање речи на гласове

— од Цветка Ђ. Поповића —

Пошто путем уочавања природних гласова деца схвате глас као засебну целину (Види „Поимање гласа“ у Учитељу за децембар !984 год.) приступамо анализи речи на гласове. Радња сама по себи апстрактна, тешке и за децу ни мало интересантна. Треба смишљено поступати и обазриво ићи напред да не настане у дечијим главицама збрка, која ће нас доцније стати доста времена и труда. Већ при поимању гласова изналажењем речи у којима се одређени глас чује у почетку, на свршетку и у средини, деца су осетила да је реч нешто сложено. То неодређено сазнање треба учинити потпуно свесним и јасним. За почетак узећемо кратку реч, згодну за анализу. Мислим да је реч „со“ врло подесна, Кратка је, добро позната свој деци и може се лепо отегнути при изговарању.

— Децо, ко ће да погоди шта је овор (Показујем гомилицу ситне соли, коју пропуштам кроз прсте). — Шећер! — Брашно! — Со! — Прашак! — Па, ви једни ово, други оно. Како ћемо, сигурно сазнати шта је» — Да пробамо! (Једно дете излази, проба и одмах каже: сој) — Е, сад знамо шта је. А зашта употребљавамо сог (Да солимо ручак, салату, јело.) — Лепо. Ово је со (показујем на со), а кад ја кажем „со“ шта је тог — Зашто је то реч» (Јер је само чујемо и показује име једне ствари). Тако. је. А шта је овог (Показујем нож), Шта има овај нож (Дршку и оштрицу, „нож“, сечиво). Ко ће сад лепо да каже, од чега је састављен овај нож (Тражити да дете одговори пуном реченицом: нож. је састављен од..... У селу је згодно узети дрвени солир са поклопцем. Главно је наћи предмет на којем ће- деца лако уочити од чега је састављен, Ово ће им помоћи да лакше и правилније схвате циљ који ћемо сада истаћи за наше предавање). —

Циљ, — Е, сад пазитеј Унчишћемо од чега је састављена реч со. Шта ћемо сада учити» — Ти! — Ти! —

— Ја ћу да изговорим отегнуто реч со, а ви слушајте. (Изго-

ворим реч отегнуто и док отежем глас ссс држим руку у ви-

сини лица, а чим пређем на 000 спустим руку. Ово дизање и спуштање руке помаже да деца примете гласове у речи као засебне целине). — Хајде да ово поновимо заједно. Још једном! Који смо глас изговарали док сам држао руку горег — А кад сам спустио руку» — Кад изговоримо реч „со“, који је први гласе — Који је други» — Изговорите сви реч со! — Сад ћемо ту реч написати на табли. (Деца се смеју) Што се смејетер (Па, ми не умемо да пишемо) — Ништа зато. Ми ћемо писати како умемо, а после кад будемо учили буквар, писаћемо како треба. Пазите! (Одлазим к табли и пишем: