Učitelj

252 Милан Првулов

групама, напредовање условити испитом. Између испита-група оставити три до четири године. Почетницима и мање, да би веза са жариштем била чвршћа и без прекида. Опстанак у служби условити успехом испита; број поновних испита ограничити.

о. Програме за испите уредити на другој основи. Садање дефинитиве својим програмом не задовољавају ни данас. Ту је свега — најмање педагогике и психологије.

Кандидат испитом да покаже детаљно познавање педопсихологије и педагогике, познавање савремених струјања у педагогици, историску педагогику у детаљима, своје методичке огледе, запажања и евентуалне успехе током рада. Поделу група по наставним предметима од мање компликованих ка тежима. Кроз све групе психологија и педагогика.

Претпоставимо овакву поделу група:

Група а) цртање и писање. Темат који обухвата један наставни предмет. Његов историски развитак, савремена струјања, кандидатови методички огледи, запажања. Практично предавање. Усмена дискусија.

Група 6) Гимнастика, певање. Поступак сличан групи а.

Група в) Познавање природе, привреда, хигијена. (Веза са ручним радом: моделовање, резање екс.

Група г) Земљопис, историја. На усменом испиту општа и национална историја.

Група д) Језичка настава.

Група ђ) Рачунска настава.

Испит сваке групе био би из писменог, усменог и практичног дела. Поред психологије и педагогике свакој групи додати предмете из круга који се полаже у тој групи а који би богатили учитељско знање. На пр. уз 6) групу учитељ да покаже ужи програм из физике и хемије: уз г) општу историју. И томе сходно. Програм доданих предмета да је ужи, како не би спречавао кандидата у спремању главних Пра

|

На овај или сличан начин добили бисмо: а) један спреман и активан учитељски кадар; 6) учитеље би тргли из дремежа и приморали на акцију; в) попуњавање учитељског кадра учитељима са вишом спремом било би поступно и неосетно и г) настава наших народних школа достигла би завидан ниво.

Далеко сам од помисли да ће се сви са овим мојим разматрањима сложити, још даље, да би ово било најбоље решење, Желео бих да овај чланак излзове једну ширу дискусију о овоме.") Ако би то било ја сам постигао циљ постављен овим чланком.

Понављам, волео бих да овај чланак буде повод низу чланака, у којима би се расправљала горња тема, а писаним од старијих, спремнијих и искуснијих другова,

у У том циљу уредништво и је штампало овај чланак. Ур.

А