Učitelj

962. ____Борће 6 КОЈИЊ

О употреби рачунаљке при учењу таблице множења.

Многи наставници погрешно употребљавају рачунаљку при овом учењу. Тако на пример, ако се множи баш ово: 4+%Х 8, он узме на 4 тпипке по 8; а:'то не ваља; ево зашто.

Пошто јемножење скраћено сабирање, то онда множење сваког броја, па и броја 8, врши се додавањем све по 8," настовљајући бројеве непрекидно како сеи броје, а ако се узима по 8 на 4 шипке онда су ту бројеви прекинути; нису у вези. Овде куглице са једне шипке треба додати онима на другој настављајући их овако:

Кад се каже | Х 8, одвоје се 8 куглица, на првој најнижој, шипци, (а не на најгорњој, јер и бројеви расту оздо на више), остану 2 кугл. Кад се после каже 258 не сме друго 8 да: се узме на другој шипци, прескачући оне 2 кугл. што су на првој шипци, већ морају прво те две кугл. да се узму и да им се дода 6 кугл. са друге шипке. То чини: другу осмицу и2х 8=—+.

Кад се после даље множи 3 8, не сме то треће 8: да се узме на трећој шипци, него се узму оне 4 кугл. на другој шипци (што су остале код 16) и додаду им се још 4 кугл., на требој шипци, те се направи 3 х 8.

За множење 4 % 8; узму се 6; кугл што су претекле на трећој шипци и додају се 9 куглице на четвртој шипци. Њ% тд.

Овако радећи ђаци очигледно виде како се додаје редом све по 8, и како производ бива све већи за 8.

Именовани и нешменовани бројеви у таблици множења

Да би се боље појмили и упамтили бројеви у таблици множења они при учењу морају бити именовани, а при понављању више су неименовани, ради брзине у раду. У овом другом случају (кад су бројеви неименовани) може се понављаши унакрсно, на пр. 5, Х (==95, и. 1 Х 985. Све једно је. Али ако су бројеви

именовани, онда није све једно. Није све једно узети 5 кошуља

по 7 бан, и 7 кошуља по 5 бан. У другом случају има две ко шуље више.

ж (Ово се још боље види на рачунаљци. жа Види моју рачуницу за П разр.

; 1 |

|

!