Učitelj

418 Живко Смиљанић

она (децаје — Треће лице. Да ли је то једнина или множина она (децајр Напишем „3 л. „она“ испод речи „оне“.

Децо, кад кажем „ми“, да ли је то једнина или множина А кад кажем „ви“ да ли је једнина или множина» А они, оне, онаг Множина. Напишем изнад заменица: множина. Какве су ово речи: ја..... ОНИ....2 Заменице. Прочитај их.

Дете чита: Једнина !, л. ја, 2л.ти..... множина !. л.ми.,. Како рекосмо да се зовуг — Заменице.

Које су заменице у једнини а које у множинир Која је заменица 1. л. у једнини, а другог, а трећег лицаг Које су у множини 1, 2 и 3 лицег Која је заменица ! л. једнине, а | лица множинер А 2 лица једнине а 2 лица множине итд.

Шта замењују заменицерг — Замењују именице. Које именице = Имена лица — именице лица. Па кад замењују имена лица како бисмо их назвали» — Заменице за лица или личне заменице. Сад ћу децо, то написати. Напишем изнад текста: Личне заменице. Текст изгледа овако:

Личне заменице

ЈЕ да ја | л. ми

ФН. ги 2 ла ви

3. л. (он, 3. л. (они, она, оне, оно. она.

Кажи које су личне заменице. Прочитај их. Ти!.. Ко може да их каже напамет. (Потребно је поновити их више пута да се механизира). Које је 1 л. 3 л. 2 л, множине итд. (Пропитати преко реда). Које је ! л. једнине, а ! л. множинег А 2 једнине" А друго множинер Итд.

Ш,

Кажите ми неку именицу. Шта су нменицег Кажи које су личне заменице. Шта заменице могу да заменег — Имена лица, Ко би могао казати какве су речи личне заменицег

М Оне речи којима замењујемо именице зову се личне заменице. Ти!.... Напишите ово у свеске а један ђак нека напише на табли,

(Или још је боља дефиниција: Оне речи којима замењујемо имена лица зову се личне заменице).

М

Кажи ми све личне заменице које знаш и то по лицима у једнини и множини. Које је 1 л. у једнини, а 1 л. у множини Које је у 2 л. једнине» А у 2. л. множине» Које су у 3 л. једнине, а у 3 л. множине» Каква је реч „он“» Кога је лицаг Да ли је једнина или множина» Каква је реч „ви“ Је ли то једнина или множина. А она, оног Да ли је једнина или множина» Кога су рода» Каква је реч „ти“» Ког је лицаг Како ће бити у множини»

4