Učitelj

8. — Да се и просветни инспектори у новим областима и директори У новим и старим областима одмах позову, како би по уласку војске у најкраћем року могли поднети извештаје о стању школа и броју ђака.

9. — Да се за ученике, који су пре овог рата свршили Ш и ТУ разред оносвне школе одмах отвори при гимназијама приправни течај за 3-4 месеца, у коме би радили и наставници основних школа, где би ученици обновили стечено знање у основној школи, и тако по свршетку овог течаја могли прећи у гимназију. Е

10. — Пошто ће се послови нагло развијати а ради свега овога позвати Претседника просветног савета као и све чланове да буду тамо где и Министарство просвете, а како истиче рок ванредним члановима то поставити нов Просветни савет од људи који ће фактички моћи учествовати У раду.

Учесници на овом састанку у начелу сложили су се у погледима изнетим од стране г Начелника и приступљено је свестраном претресу та-

чака па је одлучено 1. СПОЉАШЊА СТРАНА

Издржавање школа 1. Основне школе

а) Школске зграде. Пошто је велика вероватноћа да су многе школске зграде оштећене а неке сасвим и уништене то одмах предузети оправку истих, и то о трошку државном.

За оправку школских зграда потребно је 500.000 дин.

6) Намештај и учила. Како већина школа неће имати ни најнужнији намештај и учила то набавку ових (одмах) извршити о трошку државном. За намештај и учила потребно је (за 2.000 школа по 300 дин. за намештај и 200 динара за учила) динара 1.000.000.

в) Како ће и уџбеници бити уништени или их неће бити у довољном броју то ће држава о свом трошку благовремено штампати уџбенике и то у почетку само буквар и читанку, које ће раздавати ученицима бесплатно или по цени коштања.

Буквар да буде углавном досадашњи, да се штампа у 100.000 примерака и да буде готов пре уласка у Србију. За то је потребна сума од 20.000 динара.

Читанка за [1 годину да буде једна иста за све разреде. У њу би се одабрало најважније и најподесније градиво из досадашњих читанака као и нсво градиво с обзиром на данашње прилике.

Комисију за израду ове књиге образовати одмах а рукопис да буде сређен и потпуно готов до уласка у Србију. Читанку штампати у 100.000 примерака за што је потребно динара 40.000.

г) Да би ученици на време имали потребан писаћи материјал Министарство просвете," било само било преко кога лиферанта спремиће потребну количину хартије, писанки, плајвазева, пера и осталог писаћег материјала, који ће се ученицима давати било бесплатно било по цени коштања. За писаћи 'материјал потребна је сума од 50.000 дин.

2. Средње и стручне школе

Издржавање гимназија и учитељских школа у почетку вршиће се из предвиђених партија Државног буџета, а у колико оне не буду биле довољне, благовремено тражити накнадне кредите,

1. УНУТРАШЊА СТРАНА — НАСТАВНИЦИ

1. Основне школе

а) Што је могућно пре израдити привремени учитељски распоред по областима.

Пошто Министарство просвете нема податке о свима наставницима и школама, то се обратити финансијским делегатима на страни, да Министар-