Učitelj

Врсте течајева

Какве су врсте течајева види се већ из досадашњих излагања. Пре свега је потребно, да сваки сарадник у заједничком послу и акцији посећује идеолошко-методички течај, па онда потребне стручне течајеве.

Задатак идеолошко-методичког течаја је, да створи потребну идејну, идеолошку основу код свих сарадника у заједничкој акцији и да тиме идејно оспособи сараднике за мисионарство у селу и за рад на подизању сеоске културе. У тим течајевима требало би да се посетиоци упознају са психологијом, педагогиком и социологијом села; здравственим, економским, социјалним и економским просвећивањем села; методима рада на селу и са организациско-административним пословањем.

Поред тога са истом идејном основом могли би се приређивати разни стручни течајеви за упознавање појединих питања и проблема. Сви. течајеви морали би давати бар онолико стручнога знања из појединих грана рада, колико је преко потребно за успешан рад на селу, за давање иницијативе и организације акција, односно за евентуална предавања.

Течајеви треба да су териски и практични, тј. систематски приређивани и уређени.

Посетиоци течајева и услови за пријем

У „погледу посетилаца течајева, тј. лица која ће бити ангажована за спровођење акције за заштиту деце у селу, ПЦ Балкански конгрес за заштиту деце препоручује да се приређују течајеви у првом реду за агилне и водеће чланове добротворних удружења, за сеоске учитеље, сеоске свештенике, општинске одборнике итд. Поред тога Конгрес је нагласио да ће добровољни сарадници бити од неоцењиве користи и од великог значаја у медицинско-социјалној заштити деце.

Течајеви би се могли приређивати још и за учитеље и учитељице или заједнички са лекарима и осталим социјално-просветним радницима у селу. Према томе одабирали би се посетиоци с обзиром на карактер течајева: лекари, педагози, сестре помоћнице, добровољни сарадници итд. Нарочито су важни заједнички течајеви због даље сарадње у пракси на селу. Добровољни сарадници уколико нису стручњаци, у тим течајевима припремаће се за сарадњу на заштити матера и деце у селу.

Могли би се приређивати специјални течајеви за воћство социјалне заштите на селу а специјални за сарадњу.

Учитељице домаћичких школа и течајева — и заштита деце

П Балкански конгрес за заштиту деце нарочито је препоручио да се заштита деце везује са домаћичким течајевима у селу, тј. са радом домаћичких учитељица.