Vasiona

Једна нова класа ввезда са емисионим линијама y спектру Познато ]е да ce емисионе линије јављају y спектрима звезда крајњих спектралних типова, дакле, О, В, А, или М, S, N. Ha звездама Q и К типа приметили су слабе емисионе линије y јаким апсорпционим тек 1938, 1939 и 1940 Вилсон и Волман (Wollmann), и то y спектрима звезда сс Bootis и сс Orionis. Санфорд (Sanford) je исту појаву приметио на спектроскопској двојној Lai 46867, но оне су сматране као изузеци. Астроном FpaTOH(Gratton), са Миланске опсерваторије, открио је јаке емисионе линије јонизованогкалцијума y низу спектропскопских двојних, као што су: G Geminorum, Lai 46867, X Andromedae, Amdromedae, 56 Pegasi. Hajзанимљивије je што ове линије периодично слабе и појачавају ce y ритму орбитског кретања сателита. Одатле je закључио Гратон да оне долазе од великих ерупција или протуберанаца изазваних сателитима ових тесних парова. Б. М. Ш.

Васионско одело које човеку може да обевбеди услове за живот на Месецу довршено je на поруџбину Америчке ратне морнарице. Засад јг оно још подвргнуто испитивањима. Конструктор одела je Carroll Krupp a израдила су га заједнички предузећа David Clarke Co., Bendix Aviation Corp. i International Latex Corp, Наравно, пошто je одело изгледа намењено кратким летовима на великим висинама, не спомнње ce да обезбеђује и заштиту од космичких зракова. Осим тога, оно не долази y обзир за ношење током читавог лета, рецимо на Месец. („Weltraumfahrt“, br. 2/1953)

Ракетни летови животиња У оквиру програма за испитивање реаговања сисара током лета ракете на велике висине, y САД су спроведена успешна испитивања на мајмунима и мишевима. Они су послати y ракети „Аероби“ на висину од 60 km и остали живи и здрави после ових летова To упркос чињеници да je приликом полетања ракеге владало убрзање од 15 g y току једне секунде a потом 3—4 g убрзања за неких 45 секунди. Мзјмуни су били под анестезијом, да не би повредили инструменте који су мерили њихове физиолошке реакције. Мишеви су били y обртним добошима. Приликом стања губитка тежине лебдео je један миш, изгубивши потпуно сваку оријентацију y добошу глатком. Други миш снашао ce y ист м стању, јер je његов добош имао малу летвицу за коју ce овај чврсто држао. Ови летови, као и искуства са пилотима млазних авиона, говоре да би привезани људи y кабинама ракета могли, y кратким периодима потпуног губитка тежиае, изводити све потребне покрете y циљу командовања ракетом. Нажалост, још увек недостају подаци о условима дугог потпуног губитка тежине. („Welfraumfart“, br. 3/1953)

Бели мишеви y висинској ракеШи rope мишеви ce налазе y стању без тежине и лебде y комори заједно са куглицом доле мишеви опет имају тежину и куглица пада на дно коморе.

ВАСИОНА I, 1953, број 1

21