Žena

ПИНРЕН Ру

ЖЕНА 197

„Јаја, која хоћемо да оставимо на дуже време, није добро прати, јер умивена се брзо кваре.

Сладак кромпир. (ве године налазимо често кромпире слатке, који имају рђав укус. Узрок томе није као што то многи мисле мраз, ма да има и он уплива на то Кромпир је жива биљка и зато дише, т. ј. живот свој издржава употребом евојих материја. Нарочитим процесом мења се у кромпиру штирак у шећер, који за дисање служи. Дисање биљака, је јаче у топлоти и обратно. Тај шећер даје кромпирима сладак укус. Ог. Ми ег учинио је у погледу тога с кромпирима. опит : 30 дана оставио је кромпире на топдоти (0 степени и нашао је да садрже 2 /,9, шећера. Када их је ставио у топлоти 20 степени смањио се процент шећера на (0. Кромпире слатке можемо дакле врло добро употребити када их оставимо неколико дана да престоје у кујни, где се шећер утроши на јаче дисање кромпира.

Ј.

Маргарин. Добија се прерадом говеђег лоја. У великој количини се производи у Америци где је доста стоке, а према томе и лоја. Да би му дали укус масла придају му '/, крављег млека. Што се храњивости тиче, садржи те исте материје које и масло домаће производње. По здравље је нешкодљив, па ипак га неки декари не препоручују за малу децу.

Законом је установљено, да се Маргарин не еме продавати као масло. Ј

Стара коза. Даје мало млека, те се не исплаћује држати такве животиње. Козу преко десет година не треба држати. Највише даје млека од 8—6 год. повле које млечност опада.

Кујна у месецу марту. Месец март је — месец поста, Но и иначе с продећа се треба већ чувати јаких зимњих једа. И онда кад мрвимо, треба да се обзиремо на спанаћ, из кога се могу готовити разна јела. У овом месецу су већ и јаја јефтинија, тим га можемо више трошити. Кромпир већ има вадај од подрума, зате је добро пре употребе, пре но што га ољуштимо метнути да постоји мало у водњ. Вода ће извући натрули задај и добија свежпју арому. Треба прегледати не само кромпир пего и зеден у трапу и подруму, прибрати и избацити што је труло напоље,

Снажна чорба за болеснике. (Да се зготови треба 12 сати). За једну овобу треба 14 дека (7, фунти) говеђине, 14 дека пи-