Žena

195 ВЕНА

лећине и телетине (Где није све то при руци, може се употребити једна или две врсте меса, али да буде 42 дека). Месо се исече на ситне коцке, метне се у лонац и успе воде да огрезне; тако се остави ]1 сати, затим се кува 1 сат у добро заклопљеном лонцу. Онда се процеди и даје болеснику ладно или топло по кашичицу на једаред. Ова се чорба може готовити и на овај начин: Месо се исече на ситне коцке, мете у флашу за компот, без воде, веже се пергамент папиром као компот. Флаша, се метне у лонац воде и кува се 3—-4 сата. Онда се сок од меса оцеди и по кашичицу болеснику даје.

Напитак од наранџе ва болеснике (може се зготовити за 10 минута). За једну особу треба једна наранџа, 1 велика ка шика шећера, 2 јајета, чаша бела вина, 1 мала кашика, брашна, од пиринџа или штирка. Сок од наранџе исцеди се, помеша са шећером, брашном од пиринџа или штирка вином и јајима. У једном земљаном лонцу метне се на ватру, добре се мути све док једном не проври. Тада се скине лонац са ватре и мути се дотле док се мало не разхлади и тај крем се успе у чинију, из које ће се јести.

коже

Ла _) ИВРЕЋЕ О ЊЕНИ.

„Љубав је за човека само епизода у животу, — за жену је пак сам живот. Мадаше де 5бае!, =»

Жена добива све уз мужа: славу богатетво, виромаштво,

углед и понижење. Сјеменски. » Жеене — матере! Ви сте оне, које у рукама држите епавење света. Толстој.

Ако хоћете, да су вам људи велики и славни, научите матере величини и слави. Будућност и срећа дјетиња зависи од његове мајке.

Русе. » Какво ејеме — таква клица, Какво преле — таква жица, Каква биљка — цвијет таки, Какве жене — парод таки.

Саки