Žena

240 ВЕНА

краће, зноја и т. д. избацимо из тела. Ако сте разумели шта се у телу дешава помоћу дисања, онда ће вам јасно бити, од колике је важности чист ваздух по наше здравље. Видели сте, како кисик трошимо ми и све животиње дисањем, а избацујемо угљену киселину; видели сте, да и ватра у пећи и свећа на столу троши кисик ва сагоревање, а дају угљену киселину, па сад можемо замислити, како изгледа у соби где многи дишу било људи или животиње, и где гори ватра и свећа. Ту постепено све више и више нестаје кисика, а нагомилава се угљена киселина, која је отровна за тело.

Да боље равумете, навешћу вам овај пример: Кад ново вино ври, онда се шећор, који је у вину, раствара, у алкохол и угљену киселину. Што више шећера, тим јаче вино,а и више угљене киселине. Ови знате, како је опасно ићи у подрум кад вино ради! А заштог Баш због те угљене киселине. У њој не може свећа горети, у њој не може човек дисати. А то је иста та угљена киселина, коју мип животиње избацујемо. Видите ди сада шта чини и како је потребан чист ваздух 2

»

Као што је ваздух потребан за живот и здравље, тако исто топлота и светлост.

Сви наши противници и непријатељи, којп се у неизмерном броју налазе на сваком месту п вребају кад ће нам нашкодити, сви се ти боје светлости, а воле мрак. Узроци јектике, колере, тифуса, грознице, такозвани бацили, бактерије и вибрпани и већ каква им је имена наука дала, све су то мрачњаци п боје се светлости, као и зли, покварени људи. У стано вима где је мрачно и влажно, где сунце не допире, ту су равне болести свакидањи гости. Као што је биљки потребна светлост, тако псто и човеку. Сунчани зраци су највећи непријатељ наших непријатеља, они их најсигурније убијају, зато пуштајмо кад год можемо сунчане зраке у станове, па ћемо много мање требати доктора и апотеку.

Као сунчани зраци, тако је исто и чистота наш најбољи савезник против болести, Чистота у свему