Žena

ЊЕНА 841

цветног праха из прашких кесица на својим маљавим ногама, а кад после слете на какав женски цвет, прионе нешто тога цветног праха на жиг тучка женског цвета. На тај се начин женски цвет оплоди“

„Али ви рекосте“, упита Марија, „да се исто тако оћдјођавају и животиње“ 2

„У главноме исто тако. Нов живот постаје само тако, ако се пре тога, споје мужјак и женка. Кивотиње су ју ошите све једнополне. Једне ву мужјаци, а друге женке“. „Али тиче се ивлеже из јајета“, напомену Марија.

„Да како“, одговори узан) „али прво мора женка, јаје да снесе и то оплођено јаје“. Затим продужи: „Ти ви пре неколико дана видела у воћњаку зебу мужјака и вебу пен иу јабуци заједно“.

„Јесам“, рече Марија, „мужјак је била она тица са црвеним грудима п са јаснијим бојама, која је тако лепо певала“.

„То је тачно, моје дете“, рече ујак, „ти си видела, да се већ и по спољашности разликује мужјак од женке. И њихов је унутрашњи склоп у многоме различит“.

„Женка има у своме телу нешто што мужјак нема. У њеном трбуху је такозвани јајник. У томе јајнику развијају се сваког пролећа неколико сасвим малих лоптица. Оне личе на ситна јаја бев љуске и расту, па тек доцније добијају љуску. Најпосле их женка из свог тела истури, и то кроз један канал, који се завршује у правом цреву. Када тичја женка из свог тела јаје истури, каже се: снела јаје“.

Чим гнездо буде готово, мухоловка на овај начин снесе од прилике за недељу дана 4—5 малих мрко зелених, пегавих јаја, која су сва била у утроби мухоловке, и свако је од њих мали делић њенога тела“.

„Она ће скоро да снесе јаја, јер гнездо изгледа да је већ готово“, додаде Марија.

То је и ујак мислио па продужи : „Чим тица снесе јаја, лежи она једно четрнајест дана у гнезду и греје их топлотом свога тела. У тој подједнакој топлоти у јајету се поступно залеже младунац. А чим тиче оживи, оно својим кљунићем прокљује љуску, јавља-