Žena

ВН А 365

разноврсним кућевним пословима и гајењем деце и радом у пољу, те пре времена пропадну.

14. Што се у селу приликом трудноће и порођаја не обраћа никаква пажња, већ трудна жена ради све, па итешке послове; а породиља се крије по пољу и мразу те назебе и пропадне. Децу купају напољу, те махом половина деце страда у првој години.

15. Што многе младе своје обележје и даровнину или мираз дају мужу, да тим Т. 3. „женским парама“ обашка тргује, те је то узрок распри и убитачној деоби.

16. Што жене носе мираз, који је само у 5 од сто срећан. Махом је мираз мамац да се упропасти и очевина, јер што је се добило олако, лако и пролази.

17. Што варошани узимају сељанке ради мираза — ти су бракови ретко срећни. Сељанка нека се удаје у село за прилику, а варошка у варош.

18. Што се узимају блиско сроство, те и то дегенерише подмладак, наслеђујући недостатке и б6олести. То ступање у брак са сродницима махом бива из грамжљивости за миразом, или из родитељске непажње.

19. Што богати супружници предузимају после венчања „свадбени пут“, који је по здравље и иначе врло шкодљив.

20. Што многи здрави остају због мале ситнице

неожењени целог века.

Добре су стране брака.

1. Што су супружници здравији, побожнији и у опште јачег морала и карактера.

2. Што се супружници узајамно помажу у незгодама и болести и науче реду.

8. Што кад је човек љутит жена му ббље ублажи и обратно, те тако једно другом причињавају угодности.

4. Жена је јаког утицаја на велика дела и предузећа мужевљева, поред онога што обдржава кућу, јер: „Не стоји кућа на земљи — него на жени“ —