Žena

532 ВЕНА

Ако за време развитка разума тумачимо малои анатомије, и ако их упознамо код секције животиња са појединим деловима тела и њиховим 34адатком, наскоро ћемо доћи онамо, да ћемо моћи · безазорно тумачити разлику полних органа између мужјака и женке, а уједно и њихов задатак, као што лако тумачимо секундарне т.ј. спољне сексуалне знаке, перје, кресту петлову итд. Када ми сами нисмо збуњени и не држимо та питања за тугаљива, дете ће их држати за нешто сасвим природно, јер неће ни имати појма, да оваке природне ствари могу вређати срамежљивост. Када смо преко тога прешли неће нам ни најмање бити тугаљиво протумачити, да је во од бика на тај начин постао, што су му у раније доба исекли мошти. После овог сазнања, сама ће ученица изводити, што је природно у животињском царству, да то ни код човека не може бити друкчије, а ако сама не дође на то, онда је ми сами наведимо на ту мисао. После овог једваксе има шта рећи, него, сазнавши ове све појаве, нек на себе саму принесе и нек се учи своје властито тело упознавати, .

Уверен сам, да се на овај начин може све протумачити девојци, још пре него што би могли помислити, да би ове ствари могле произвести стид, а што би јој преко овог остало непознато, заиста једва би било више — од мистерије спаваће собе... толико пак илузије без икаквог страха можемо оставити и девојци са најживљом фантазијом.

Ето, госпођо! Једноставним и природним додиром ове мисли већ је настала међу нама душевна заједница и расположај, која ми је ради тога потребна, да бих могао слободно говорити о мојој првој теми, о пубертету, т. |. о полној зрелости девојке, 0 првој менструацији и о хигиени менструације (месечног прања).

„3