Žena

552 ЖЕНА

теријама трулежи уклонила. По том се тек живинче распори и утроба извади. Затим се преполови, како би се што пре изладило, обеси на промајном месту, где се овлаж осуши и дуже очува. Желимо ли месо дуже очувати за време лета, морамо га давати на лед. Хладноћа, истина, не убија бактерије трулења, али спречава да се развијају, те самим тим спречавамо и распадање. У сибирском леду, који се ни лети не топи, налазе се остатци мамута, који су тако добро очувани, да их вуци једу. Пароброди у последње време доносе у својим леденицама читаве товаре смрзнутог меса из Аргентине и Аустралије на европски континент. Пијаце по великим варошима имају нарочите леденице за чување морских риба и закланих живина. Главно је при томе, да је ваздух не само хладан, већ и сув. Наши мали ормани за лед не могу да имају великог успеха, јер увек при отварању врата уђе топал ваздух, услед чега се на унутрашњим зидовима вода испарава. Зато и нису подесни за чување меса. Сува топлота испарава најбрже воду из животних намирница тако, да се вегеталије, у којима има много воде, претворе у трајашњу храну са добрим укусом. Узмимо нпр. суво воће. Највише се употребљава топлота спојена са влагом, јер кувањем и мешењем не само што јела постају укуснија и лако сварљива, већ се у неколико и стерилизирају. Довољним и поновним загревањем убију се све клице, те на тај начин добијамо конзерве животних намирница затворене у плеханим кутијама. Кутије се напуне, и поклопцем, који има рупу затворе и загревањем се клице униште и док се кувају, кутије се херметрично затворе. Пара истера ваздух, а кутија када се извади, и када се пара разиђе у воду, онда нестане из кутија ваздух. Из таквих кутија не може ништа да исцури илида уђе у њих. Али се конаерве ц кутији не одрже вато што у њима нема ваздужа, већ зато што се клице кварежи униште. Ипак се дешавају случајеви, само ретки, да овај херметичан затвор може да будеи врло штетан и то ако су анеробне бактерије пре-