Žena

ВЕНА 558

живеле кување, онда оне могу опет да се развију и да произведу отровне материје. Ако се поклопац плехане кутије издигне, услед унутрашњег притиска његова је садржина неупотребљива.

Са разним апаратима лако је свакој домаћици да приуготови конзерве. Они се састоје из флаша са поклопцима, које чврсто држе, докле су на ватри, еластични федери или штипаљке. Када се флаше охладе, поклопце држи ваздушни притисак и конзерва је готова. На томе ј: принципу професор Сокслет конструисао свој апарат за стерилизовање млека. Доцније су тај принцип дугог кувања одбацили, јер је млеко услед тога губило свој изгледи да се право стерилизовање ипак није постигло. На против професор Флиге је доказао, да је баш то опасно, јер се млеко ипак поквари ма да се не прогруша.

Бацили туберкуле уништиће се чим млеко проври, само треба водити рачуна да се — кожице кајмак добро процеде, јер бактерије у њима дуже живе. |

Ако домаћица не намерава да намирнице за дуже време конзервује, онда она може без нарочитих апарата своје производе да сачува од кварења. Што се кувана јела често не могу дуже држати, томе је узрок овај: Кад се кувано јело изручи из шерпе у чинију, или када се хлади у отвореном суду, уђу у јело многе клице из ваздуха, које се све више развијају што мање конкуренције имају. Зато се мора лонац да заклопи заклопцем, који је доста велики да поклопи цео лонац, прокува на ватри и не отклони се више. Да би се одржала чорба говеђа лети за сутра дан, да не би ускисла, довољно је да се још једанпут прокува и кључана сипа у какав суд, који се исплакне врелом водом непосредно, но што се у њега чорба успе и одмах поклопи. Кад ова висока температура још неко време траје, то је то исто као кад би се кување продужило. По себи се разуме, да заклопац можемо скинути тек пре употребе. Осим кувања употребљују се и друга средства да се бацили уни-

о