Žena

ВЕНА 551

Овај се апарат за овај мах доста употребљава, и домаћица може са њиме мање да греши и боље резултате да постигне, ако се строго придржава прописа.

Али домаћица, која има знања из бактериолологије, нема потребе да издаје огроман новац за апарат и за скупе флаше. Она треба просто по овом принципу да ради:

Да животне намирнице очисти од клица и да избегне сваку инфекцију. Нека се не обазире на многе рецепте, нека воће добро опере, шећера нека мете колико хоће, и не дуже да кува компот, но што се кува који се одмах троши. У последњем тренутку нека се флаше оперу и метну над горући сумпор са гркљаном на доле. Затим се што брже може кључана маса сипа у флашу, пошто је мало сумпорна пара одишла (неодложно се флаша затвори са запушачом од пресоване вате, која се пре употребе загреје у фуруни, рерни).

Воће тим начином кувано држи се годинама, кад се чува на сувом и хладном месту (н.пр. на орману у предсобљу). Подруми су већином влажни, стога држање флаша тамо није добро. Ако смо принуђени да флаше са укуваним воћем дођу у подрум, треба да се употреби затвор од пергаментне артије, која се пре тога овлажи у добро скуваној води, или свињска бешика, која се пре употребе добро натопи у салицил-кисели раствор.

Могла би се вазда упуства давати, али домаћица која је научила бактериолошки да мисли, она ће и сама увидети где шта недостаје и употребиће оно што је потребно. Нека читатељке не мисле да је то само празна теорија, ја на против ово црпим из стварног живота. Учећи школу на страни често ме је моја млада вереница зими почастила најбољим укуваним воћем, њена је зимница увек била изврсна, јер је све што је спремала било основано на бактериолошким појмовима.

Други пут ћу увести наше домаћице у науку о бактеријама разуме се само са онима, које јој у кујни

и подруму задају највише бриге.

ара