Žena

ЖЕНА ___-

У Угарској н. пр. где су народности п вере тако јако измешане, где имамо седам народности и седам цркава, о којима води статистика рачуна, а где опет · вато живе све те народности и вере, у многоме под истим приликама, ипак имамо по народности свега тек нешто преко 4 процента мешовитих бракова. А кад ____- = ину и по вери и мо Народ. ности, онда ти мешовити бракови остају испод 12 процената. А у те мешовите бракове рачунају се пи бракови Мађара, који су равних вероисповести и који су понајчешћи (28 процената). У _-___- и Славонији склапају (Срби и Хрвати између себе 2: процента мешовитих бракова, дакле мање, но што у Угарској склапају бракова Мађари и Чивути, (Између Мађара и Чивута њих има 85 од сваке стотине мешовитих бракова. (Ово се навађа као јак доказ, да Срби и Хрвати нису један народ. Јер не може да буде један народ, чији синови и кћери не рађају децу у ваједничком браку.

о да не одемо сувише далеко од ствари. Само да напоменем ово: Многи су се народи претопили једно у друго. Али нису бракови извели то стапање.

его кад се измешала вера, културни живот, кад су ти народи постали све јаче слични, онда је било могуће да склапају између себе брачне везе, која их је веза доцније сасвим изједначила.

Било је потребно да утврдимо историјски, како је основа брака: душевна, па и телесна сличност оних, који ступају у брак. Та слично ст је код културног човека много потребнија, јер је брак културног човека много сложенији и тежи, но код некултурног човека. Та сличност не изгледа онако, као у прошлим вековима, али сличности мора бити. А каква је то сличност, било би одвише дуго, кад би о томе разглабао у овом броју „Жене“.

дфуа.