Žena

572 ЖЕНА Књижевност и уметност.

Буквар за одрасле нетисмене (аналфабете) написао Љубомир Јовановић, школски управитељ и учитељ у Уљми (Хомоксилу). Цена 60 потура. Четврто усавршено и попуњено издање. Штампано у парној штампарији Ђорђа Ивковића у Новом Саду (Ујвидеку) 1911.

Буквар за трви разред основне школе написао Љубомир Јовановић, школски управитељ и учитељ у Уљми (Хомоксилу). Цена 60 потура. Четврто усавршено и попуњено издање. Штампано у парној штампарији Ђорђа Ивковића у Новом Саду (Ујвидеку) 1911.

Моји погледи на света од дра Ж. Продановића. Књига друга. Цена: 60 потура. У Сентомашу, штампарија Св. Маринков и Друга 1911. — О првој књизи донели смо опширнији приказ у прошлом броју „Жене“.

Два тредавања подстарјешине попа Марка С.Поповића. Издање друштва „Обилића“. Мостар 1911. Штампарија „Народ“. Цијена 20 хелера.

Слике ив истпорије сртске књижевности за српске више девојачке школе написао Мита Ђорђевић, управитељ српске више девојачке школе у Новом Саду. Са 31 сликом. Издање пишчево. У Ср. Карловцима, Српска Манастирска Штампарија 1911—269. 334 стране велике осмине Цена 3 круне (3 динара).

Ову је књигу прописао Српски Народни Школски Савет у Ср. Карловцима за уџбеник у српским вишим девојачким школама.

„Свака образована Српкиња треба да зна: како је српска књига постала, како се развијала и напредовала, и шта јој је сметало да напредује, и који су главнији књижевници и представници разних грана књижевничког рада у Срба. То ће дознати из историје или повеснице српске књижевности“. — Ове је речи написао писац при уводу. Ми ову књигу препоручујемо нашим Српкињама, нарочито онима, које не похађају српску вишу дев. школу, јер заиста свака образована Српкиња треба да зна из повеснице срп“ ске књижевности бар онолико, колико је изнесено у овој књизи. Ова је књига згодна да уведе наше Српкиње у повест српске књижевности, и да им је омили. Већина књиге.