Žena

не дозвољавају брак међу појединим кастама, јер нарочито страдају данас тако звани отмени сталежи, касте, јер је њихов избор веома скучен. На томе конгресу учествовали су сви сталежи и све вере.

Васпитање деце у Јапану.

Позната учитељица Лина Бегли, која је много путовала и писала о своме путовању, штампала је једно своје писмо из Токија, јапанске престонице. Каже, Јапанци се не би за кратко време тако уздигли, да нису у добром правцу васпитавали децу. О томе васпитању пише она и ово: Све што је најбоље и најлепше, то је у Јапану за децу. Нигде не проведу деца тако сретно своје детињство као у Јапану. Никад не чује дете у Јапану оштру реч, никада се родитељи не брецају на дете, и ма колико да су у послу, за дете нађу увек времена. Не говоре детету непрестано: Ово не смеш; оно немој; то не дирај. Понашају се с дететом као са малим човеком и претходе им примером. Зато и нећеш нигде на свету и наћи тако добро васпитану децу као у Јапану; ту ћете наћи деце од 2—3 године, која су блага, која уму да се савлађују и лепо се понашају. Врло сам се често стидела када сам у трамвајима и на јавним местима видела децу Европејаца, како су несташна, несносна, а гледала јапанску децу, која се понашају мирно, и зачуђено гледају европејску децу, која су тако лепо одевена, а тако ружно васпитана.

Побуна жена у Француској и Белгији.

У појединим деловима Француске и Белгије тако је велика скупоћа, да су се жене у појединим варошима побуниле. Искупе се стотинама и хиљадама жена, те оду на пијацу и нападају оне, који продају јаја, зелен, живину и друге животне намирнице. Све полупају и изгазе. Нападају и развуку месарнице и дућане, где се продају животне намирнице,

У северном делу Француске то је прво почело, па се шири све даље. На многим местима умешала се не само полиција, него и војска. Негде су постигле, да је цена нижа, но што је била до сада. Сад је већ у француском министарском савету било озбиљно разговара о побуни жена. И одредили су министру земљорадње, да пронађе узроке скупоћи.

У Сан Квентену били су канда највећи изгреди. И покрај полиције и војске, велика гомила жена разбила је и ра-