Žena

514 ВЕНА

задомазлук биће удешена на потпуно научној основи, и све, које сврше ту школу, добиће дипломе, које ће издати. право да на јавним школама буду учитељке из домазлука.

Испити за невесте.

У норвешком сабору расправљан је предлог, да свака невеста пре венчања треба да положи испит До сад је само црква тражила од невесте да буде упућена у науци вере. Сада траже, да држава води рачуна, да ли је нова млада способна да води домазлук, и да ли зна бар оно најглавније о васпитању деце. Траже, да се таком испиту подвргне свака млада, па била млађа или старија, богата или сирота. Овај предлог није још усвојио сабор, али присталице тога предлога не попуштају. — Нема сумње, да је овај предлог пот-– пуно оправдан. По себи се разуме, кад се изведе овај предлог, мораће се држава побринути, да свакој девојци даде и могућности да научи оно што јој треба за испит. А време. је, да нико не улази у брак неспреман: неспреман да води кућу, неспреман и у најглавнијим стварима: да негује и васпитава децу. По себи се разуме, да са овим стоји у свези испит да је свака особа која ступи у брак и здрава.

Женскиња финансијер.

У Америци се необично истакла госпођа Села Рале Редер на пољу финансијских операција. Она је почела као писар у трговачким контоарима. Затим је напредовала и толико се уживела у трговини, да је полако почела сама трговати. Данас она има око 25 милиона круна, и врло је угледна у финансијском свету. Она је разбила ону предрасуду, да је женски ум потпуно неспособан за велике и тешке операције.

Реформе брака у Индији.

У Индији био је у Алахабаду конгрес за социјалне ре– форме. Конгрес је одлучно тражио, да се државним законом укине брак између деце, који тамо постоји; да се девојке не. смеју удавати испод 16 година, а мушки да се не смеју женити испод 25 година. Конгрес је усвојио и другу резолуцију, која се односи на забрану брака међу појединим сталежима. Резолуција захтева, да се промену они закони, који данас.