Žena

Ка ЖЕНА

Сексуална диететика.

Ог. Стеван 3. Иванић — Нрагујевац.

Госпођица. Мплена има већ осамнаест година. Време је, да јој се родитељи побрину за одговарајућу партију. И најпре сео проневе глас по вароши, да госпођица Милена носи 30 хиљада мираза, То сам чуо пре десетак дана. Једне ноћи, пролазећи случајно поред куће госпођице Милене, видим четири господина фино одевена са цилиндрима и пет млађих

официра. Заувели миран став према прозорима госпо-

ђице Милене. Најбоља градска музика трешти. Иза завеса провирује госпођица. Г'оспода су цело вече лумповала са певачицама и глумицама, па су се тек пред вору сетила на 30 хиљада госпођице Мплене и дошли да је поздраве.

Једне сам зиме са два професора гимназије ушао у једну овлоглашену кавану, где су певале певачице. За столом у засебној собици седела су два дечака, од 15——1' година, са двема певачицама. На столу стоји вино п остатци јела и попушених цигарета. Ти дечаци бпли ву гимназисти петог разреда.

Неколико година нпсам био код куће. Свршивши медицину. дошао сам у родитељско место у окружну болницу. Изненадио сам се односима у очевој кући. Мој најмлађи брат, кога сам оставио као дете, израстао у читавог момчића. Учи трећи разред гимназије. Али највише ме је изненадило његово понашање. Он није живео потпуно независним животом. Кад год је хтео, одлавио бп од куће: Недељом п правником готово по цео дан провео би у шетњи по улицама и парковима. Ишао је у вече од куће, долавио доцкан у ноћ натраг, не питајући никога ва дозволу. — Нисам ни приметио ни чуо, да је чинио нешто рђаво, али тиме се одрођавао од куће, одвикавао се од своје рођене средине. Ту му је било тесно, а у нерадничком пи беспосленом друштву, где су се правиле неслане шале, угодно.

То су у главном три стадиума, кров која, по правилу, пролази већина младих људи у варошима. Почињу са беспосличењем, са одласцима од куће, са